Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

DOBRO DOŠLI NA KRIT

Zevsova domovina iz bajke!

Autor: Ekipa Alo! | 28.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Krit je najveće grčko i najjužnije evropsko ostrvo retke lepote, prepoznatljivo po fascinantnim kanjonima, okomitim stenama, neobičnim visoravnima i plažama prekrivenim belim peskom. Osim prirodnih lepota, čuven je po brojnim arheološkim nalazištima, pre svega tragovima pradavne minojske civilizacije.

Ostrvo krase najduža evropska klisura, bele  peščane plaže, čuvena  nalazišta minojske  civilizacije...

Ostrvo krase najduža evropska klisura, bele peščane plaže, čuvena nalazišta minojske civilizacije... | Foto: Shutterstock

Bogata istorija
Krit se nalazi se na samoj raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Afrike i Azije, pa hiljadama godina predstavlja sastajalište kultura istoka i zapada. Važan strateški položaj učinio je da kroz vekove bude meta mnogih osvajača, ali brojne vojske i ratovi ipak nisu uspeli da spreče duhovni i kulturni procvat ovog ostrva.


Ovde je nastala prva velika evropska civilizacija, čiji nestanak izazvan erupcijom vulkana na susednom Santoriniju mnogi vezuju za mitsku Atlantidu. Minojska civilizacija je bila iznenađujuće napredna i razvijena za to doba (2700-1500 pre Hrista), o čemu svedoče ostaci drevnog grada Knososa.

Kasnije su se smenjivala grčka plamena, zatim Rimljani, Vizantinci, Mlečani, Turci, a u 20. veku dolazi do konačnog pripajanja ostrva ostatku Grčke.

Letovališta
Veći gradovi - Heraklion (glavni), Hanja, Retimno i Agios Nikolaos su prava mondenska letovališta. Koncentrisana su na severnoj strani ostrva i pružaju potpun ugođaj - počevši od niza hotela, peščanih plaža i usidrenih jahti, do brojnih kafića, skupih restorana i butika sa firmiranom garderobom. Ako ste mladi i željni provoda, Hersonisos i Malja, mesta koja se nalaze na 20 kilometara od aerodroma i glavnog grada, centri su noćnog života na ostrvu.

Plaža na Kritu

Plaža na Kritu | Foto: Shutterstock


Atrakcije
Dolazak na Krit ne znači samo uživanje u suncu i blagodatima mora na čuvenim ostrvskim plažama. Na Kritu je rođena minojska civilizacija, na ostrvu se nalazi i 350 crkava i manastira. Vizantijske bogomolje poznate su po zadivljujuićim ikonama. Ovde je nekada postojala i čuvena škola ikonografije, poznata kao Kritska škola. Svoje stvaralaštvo na Kritu je počeo i veliki kritski slikar Domenikos Teotokopolos, u svetu poznat kao El Greko. Njegova rodna kuća u mestu Fodele, iz 16. veka, nezaobilazna je destinacija. Baš kao ni grob pesnika iz novijeg doba Nikosa Kazancakisa.

Atrakcija su i tvrđave iz turskog i venecijanskog doba: Heraklion, Retimno, Paleohora, Frankokastelo. Jednako kao i pećina Dikteo Andron, u kojoj je po mitologiji rođen vrhovni bog Zevs, odnosno pećina Ideo Andron, u kojoj je proveo detinjstvo.

Samarićanska dolina je najduža evropska klisura. Ukoliko ste raspoloženi, nudi vam se prilika da tih 15 kilometra pređete peške.
Muzej u Heraklionu jedan je od najčuvenijih arheoloških muzeja na svetu, a deo iz bogate ponude zanimljivosti je i Spinalonga, ostrvo gubavaca.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP