Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

OČUVANA PRIRODA U SRCU SRBIJE

Zlatibore, pitaj Taru

Autor: Ekipa Alo! | 25.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Veliko prostranstvo blago zatalasane visoravni, nesvakidašnji doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima planinskog bilja i borovim šumama, očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode… Jednom rečju - Zlatibor!

Posetite  raj za šetnju,  jahanje,  planinarenje, branje šumskih plodova,  lekovitog  bilja...

Posetite raj za šetnju, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja... | Foto: Shutterstock

Seoski turizam
Postoje tri predanja o postanku imena. Izvesno je da je ime nastalo od reči „zlatni“ i „bor“, ali se ne zna na koji način. Jedno kaže da je ime Zlatibora nastalo od zlatne boje njihovih pašnjaka, što ne objašnjava otkud reč bor. Drugo predanje kaže da su se doseljenici iz Crne Gore i Hecegovine Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume govoreći: „Zlatan je to bor“, a treće (verovatno najtačnije), da je to ime postalo od veoma retke vrste belog bora, takozvanog zlatnog bora (Pinus silvestris variegata zlatiborica), koga još samo ima u selu Negbini (stavljen je pod zaštitu države).
Sirogojno, Gostilje, Rožanstvo, Ljubiš, Tripkova, Mačkat, Rudine, Segmegnjevo, Kriva Reka, ljubiteljima seoskog turizma pružaju mogućnosti za šetnju, rekreaciju, izlete, lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i mogih drugih aktivnosti u prirodi. Turisti po želji mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju, što bi, posebno deci, bilo vrlo inetesantno.
Skoro svako selo ima neki kulturnoistorijski lokalitet koji se može posetiti, a privlačne su i mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju. Veliku vrednost imaju građevine tradicionalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. Izložbe i stalne postavke lokalnih umetnika, smotre folklora i narodnog stvaralaštva su način da upoznate tradiciju i običaje ovog kraja.


Šta posetiti
Svakako jedna od najvećih lepota Zlatibora je Gostiljski vodopad. Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu ,voda se obrušava sa 20 metara krečnjačke litice, a nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u Katušnicu.
Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavnik nalazi se etnoselo Emira Kusturice, koje je sagrađeno u lokalnom stilu. Posetioci mogu da udahnu atmosferu, probaju lokalnu hranu i pazare ručno rađene suvenire. Istočno od Mokre Gore, nalazi se selo Kremna, poznato po prorocima Milanu i Mitru Tarabiću.

Stopića rečna pećina udaljena je 19 kilometara od turističkog centra Zlatibora i kroz nju protiče Trnavski potok. Pećinu čine pet celina, a turistički deo ima nekoliko atraktinih elemenata kao što su prostrani ulaz, dugure - otvori na tavanici, siparska kupa Pseće groblje, vodopad Izvor života i niz bigrenih kada.

Ako odlazite na zimovanje, Тоrnik je najveće skijalište sa četiri obnovljane i proširene staze i šestosednom žičarom kapaciteta 3.000 skijaša na sat, brzine pet metara u sekundi. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 metara i penje se na vrh Tornika (1496 metra). Zbog konfiguracije terana na Zlatiboru postoje idealni uslovi za nordijsko skijanje i biatlon.

Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu je jedini muzej na otvorenom u Srbiji. Na lokaciji od pet hektara, pored crkve Svetog Petra i Pavla, prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare kako bi se ovde prezentovale i čuvale. Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu i one sačinjavaju stalnu postavku, formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaprirana su i prilagođena turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade...
Svakako treba posetiti i manastire Uvac i Dubravu, crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, crkve u Sirogojnu, Beloj Reci, Tripkovi, Mačkatu, Čajetini i Semegnjevu.

Zlatiborski urnebesni gulaš


Kako biste doživeli atmosferu ove prelepe planine, predlažemo vam da skuvate zlatiborski urnebesni gulaš. Za ovo jelo vam je potrebno: kilogram svinjetine, 150 g slanine, 250 g šampinjona, 250 g crnog luka, beli luk, ulje, aleva parika, biber i so. Slaninu iseckajte i propržite, dodajte crni luk i nastavite sa prženjem. Krupno iseckajte šampinjone i dodajte u slaninu. Meso isecite na kockice i do pola ispecite na roštilju ili gril tiganju. Spojite meso sa povrćem i dinstajte 30 do 40 minuta. Pred kraj dodajte so, biber, alevu papriku i malo belog luka. Prilikom serviranja u svaki tanjir stavite po kašiku kajmaka. Uživajte!!!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP