Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

PLODOVI VRHUNSKOG KVALITETA

Mali trikovi za veći prinos voća

Autor: Ekipa Alo! | 18.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Savremena proizvodnja voća zahteva ozbiljnu primenu nauke i tehnike, s ciljem da se dobiju plodovi vrhunskog kvaliteta koji će biti zdravstveno bezbedni i imati upotrebnu vrednost, to jest koji će moći da se ponude na tržištu po prihvatljivoj i razumnoj ceni koja se podrazumeva za odgovarajući kvalitet.

Regulatori rasta utiču  na razvoj biljaka, na rast,  rodnost i kvalitet

Regulatori rasta utiču na razvoj biljaka, na rast, rodnost i kvalitet | Foto: Shutterstock

Ukoliko želimo da proizvedemo takvo voće, moramo da se pridržavamo nekih osnovnih parametara. Osnovni parametri gajenja voća su rast, rodnost i kvalitet i oni su uzročno-posledično povezani.


Najčešći uzroci pomeranja ravnoteže su pogrešan odabir sorti u odnosu na ekološke uslove, kvalitet sadnog materijala, loše isplaniran prostor među biljkama, sadnicama voćkama, kao i nepravilna zaštita od bolesti i štetočina.
U 2012. godini podbacio je rod svih vrsta voća, pri čemu suša nije bila osnovni razlog, već čitav niz drugih činilaca: ekstremno niska temperatura u februaru, slaba oplodnja, visoka letnja temperatura u 2011, niska zimska temperatura u 2012, dugotrajna berba i visoka letnja temperatura u 2012. godini.
Sve to zajedno učinilo je da i pored navodnjavanja dobijemo loš prinos. Nakon jedne ovakve godine, ali i niza pratećih činilaca, na scenu stupa nauka kao jedan od načina da se u takvim i sličnim okolnostima obezbedi kvalitetan i siguran prinos, piše magazin „Agrobiznis“.

Kako nauka pomaže?
Fiziološka regulacija je jedan od značajnih momenata u regulisanju rasta. Kod višećelijskih organizama, regulacija između ćelija i organa odvija se nervnim putem. Kako biljke nemaju nervni sistem, ta regulacija se obavlja hemijskim putem, preko hormona rasta.

Šta su hormoni rasta?
U biljkama, kao i kod svih živih organizama, postoje određeni hormoni koji imaju različitu funkciju. Biljni hormoni (prirodni) deluju u malim koncetracijama, pri čemu su mesto nastanka i mesto njihovog delovanja različiti. Oni su, u neku ruku, vesnici fiziološkog stanja i potreba biljaka. Na osnovu ovog saznanja, veštački su sintetisani regulatori rasta koji putem biosinteze i prenosa biljnih hormona utiču na fiziološke procese kod biljaka.

Namena regulatora

Regulatori rasta se koriste za proređivanje plodova, sprečavanje pojave rđe, poboljšanje oplodnje i zametanje plodova, kao i za sprečavanje opadanja plodova pre berbe. Takođe, utiču i na povećanje cvetnih pupoljaka, bolju boju plodova i ublažavanje štete od mraza.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP