Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

HIPERAKTIVNA DECA

Malo pažnje, mnogo akcije!

Autor: Nataša Lazović | 29.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Hiperaktivnost ili ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) nije samo faza koju će dete prerasti. Reč je o razvojnom poremećaju u čijoj je osnovi nedostatak pažnje, a problem nemaju samo deca, već i njihovi roditelji, vaspitači, pa i drugari uz koje dete odrasta…

Ovakvo dete ima problema sa samopoštovanjem, pa je potrebno pomoći mu da ga izgradi

Ovakvo dete ima problema sa samopoštovanjem, pa je potrebno pomoći mu da ga izgradi | Foto: Shutterstock

Kako prepoznati hiperaktivnost
Postoje tri različita tipa ADHD sindroma: pretežno nepažljivi, pretežno hiperaktivni (impulsivni) i kombinovani tip. Deca koja imaju prvi tip ovog sindroma su uglavnom nepažljiva, imaju velike teškoće da se koncentrišu na detalje, neorganizovani su, zaboravni, gube stvari i stalno greše. Mališani koji su hiperaktivno impulsivni uvek su u pokretu - trče, skaču i penju se svuda i na svako mesto, bučni su i prekidaju druge. Ovo se manifestuje još u predškolskom uzrastu, a do većih problema dolazi kada dete krene u školu.
- Dobro je da neki stručnjak proceni da li se radi o ovom poremećaju, jer su roditelji skloni tome da svaku povećanu živahnost deteta ocenjuju kao hiperaktivnost – kaže za „Alo!“ klinički psiholog i psihoterapeut Danijela Stojanović.

Postavljajte  mu zadatke, korak po korak i budite strpljivi

Postavljajte mu zadatke, korak po korak i budite strpljivi | Foto: Shutterstock


Šta činiti
- Dobro je detetu pomoći u učenju, ne davati previše zadataka odjednom, podeliti zadatke na manje celine, pohvaliti uspeh, ne kritikovati neuspeh. Ovakvo dete ima problema sa samopoštovanjem, pa je potrebno pomoći mu da ga izgradi –kaže Danijela.
Ako uspešno prevaziđu probleme sa učenjem, usresređivanjem pažnje i impulsivnošću, hiperaktivna deca mogu veoma dobro napredovati i baviti se zanimanjima u kojima dolaze do izražaja njihove pozitivne strane. Ljubav, strpljenje i pažnja su ono što najviše može pomoći ovoj deci, savetuje psiholog.

Saveti za roditelje


- Pohvalite određeno ponašanje koje želite da dete ponovi. Na primer: „Odlično si složio svoje igračke“. Deca sa ovim sindromom slabije prihvataju pozitivne podsticaje, ali ipak na njih reaguju bolje nego na kritike.
- Pogledajte vaše dete u oči i govorite mu šta bi trebalo da uradi korak po korak. Na ovaj način ćete znati da li vas sluša.
- Nagradite dobro ponašanje i kaznite loše - odmah. Hiperaktivna deca brzo gube vezu između svojih postupaka i odloženih posledica.
- Rutina je veoma važna za hiperaktivnu decu. Hiperaktivna deca ne mogu da se organizuju, pa ako je njihov svet predvidljiviji i njihovo ponašanje će biti takvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP