Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

PRVOMAJSKI ROŠTILJ IZ SNOVA

Prste da poližeš!

Autor: Nataša Lazović | 30.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prvomajski praznik bez tradicionalnog odlaska na piknik uz pivo, roštilj i mladi luk prosto ne ide. Mada je okupljanje u slavu rada, sve će biti obeleženo opšim neradom i uživanjem.

Savršenu  temperaturu  postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je prekriven tankim slojem  sivog pepela

Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je prekriven tankim slojem sivog pepela | Foto: Shutterstock

Naravno, to ne znači da treba da se opijate, preterujete u jelu i za sobom ostavite gomilu otpadaka! Potrudite se da praznik obeležite dostojanstveno, a naši saveti će vam pomoći da sve protekne savršeno…


Šta i kako?
Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i sitnih grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Da bi se dobio specifičan miris, neko stavlja grančice osušene vinove loze (ko može da nabavi). Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je prekriven tankim slojem sivog pepela.
Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže i koristite metalnu hvataljku (štipaljku) za meso kao držač. Njime uhvatite loptu od aluminijumske folije i očetkajte rešetke roštilja. Nakon toga rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine. Dobar trik je i korišćenje poklopca, jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.

Mmm... meso
Meso pripremite dan ranije i držite ga u frižideru. Marinada za rebarca i krilca je neophodna da bi bila ukusna i sočna. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, braon šećer po ukusu, so, biber i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte sa marinadom. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle. Belo meso posolite, pobiberite, pospite limunom i maslinovim uljem i možete posuti origanom ili bosiljkom. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće koje ćete neizmenično nizati sa povrćem. Od mlevenog mesa pravite različite oblike, ćevapćiće, pljeskavice, uštipke... što manje to ukusnije. Povrće grilujte ili pravite ražnjiće od mesa i povrća.

Može i riba
Najveći problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.
Nakon što skinete meso sa roštilja pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavićete vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede. Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se krckava korica koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće i ručak će biti zdrav i dobro nutritivno izbalansiran.
Kada je sve gotovo, najvažnije je ugasiti vatru i očistiti roštilj. Masnoća sa rešetke se mora temeljno očistiti žičanom četkom i ako je moguće bez korišćenja deterdženata. Uživajte!

Slatko i veselo


Desert - Obavezno ponesite nešto slatko. Kada se nakrkate mesa, sigurno će vam se prijesti i nešto slatko, a ako se zavučete u neku nedođiju, teško da ćete imati volje da tragate za prvom prodavnicom.
Muzika - Muzika je na ovakvim dešavanjima gotovo neophodna. Neka čil varijanta kao uvertira sasvim je OK, a za kasnije već prema muzičkom ukusu, samo gledajte da bude veselo!
Krema da ne izgorite - Na suncu je već postalo vrelo, a prvi zraci mogu da prevare u stilu “još je rano da se izgori”. Verujte da nije. Zavucite se u hlad ili ponesite kremu sa zaštitnim faktorom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP