Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

VELIKI PETAK - VREME ZA FARBANJE JAJA

Šareni Vaskrs

Autor: Ekipa Alo! | 03.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pre nego što pokažete svu svoju kreativnost na delu i išarate jaja kao nikada pre, neophodno je da vam jaja budu savršeno kuvana. Uzalud vam sav trud ako popucaju pre farbanja!

Uključite decu u proces i pustite  ih da pokažu svoju kreativnost

Uključite decu u proces i pustite ih da pokažu svoju kreativnost | Foto: Shutterstock

Recept za kuvanje
U veću šerpu pomešati kašiku soli, 100 ml sirćeta, više od litar vode i pustiti da provri. Pažljivo dodati jedno po jedno od 10 jaja rešetkastom kašikom. Smanjiti temperaturu i kuvati tačno 14 minuta! Kuvana jaja izvaditi iz vrele vode i staviti ih u ledenu ili pustiti hladnu vodu preko njih. Hladiti 15 minuta.
EKSTRA SAVET Pre spustanja jaja u vrelu vodu, oprati ih i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi da ne bi popucala pri dodiru sa vrelom vodom, zbog velike razlike u temperaturi!


Karirana jaja
Jaja skuvati i ohladiti. Pripremiti maskirnu traku (krep traku za krečenje) i dve boje za jaja - jednu svetlu i jednu tamniju (najbolje kontrasne boje). Traku izrezati u 6 komada debljine 1 cm (ili 0.5 cm) i toliko dugu da se može omotati oko jajeta poprečno i uzdužno. Znači za svako jaje treba napraviti šest trakica. Prvo omotati jaje poprečno sa tri trakice, ali tako da između svake ima praznog prostora. Paziti da traka lepo prijanja uz jaje. Spustiti u svetliju boju. Nakon dobijene željene nijanse, izvaditi iz boje i ostaviti da se osuši desetak minuta. Prve poprečne trake skinuti. Kad je jaje potpuno suvo, omotati ga uzdužno sa preostale tri trakice i potopiti u tamniju boju do željene nijanse. Izvaditi i pustiti da se osuši. Pažljivo skinuti sve trake i dobićete fini karirani dizajn.

Kristalna jaja

Kristalna jaja


Kristalna jaja
Stavite 10 jaja u što manju posudu. Prelijte tako da jaja budu prekrivena vodom. Sadržaj kesice sa kristalima izručite u posudu i kuvajte zajedno 10-15 minuta.
Posudu sklonite sa šporeta da se potpuno ohladi, dok se ne pojave kristali na jajima. Namočite krpicu ili vatu u farbu za jaja i lagano ofarbajte jaje, ali ne trljajući već tapkajući po kori.

Dekupaž jaja
Skuvajte jaja ili ih obojite jestivim bojama, pa sačekajte da se potpuno ohlade. Izdvojite štampani sloj salvete i makazama pažljivo isecite motiv koji ćete lepiti na jaje. Mesto na kome ćete zalepiti motiv namažite belancetom koristeći četkicu. Nakon nanošenja belanca stavite isečeni motiv i pažljivo pretiskajte prstima od centra motiva ka krajevima, kako se salveta ne bi pocepala. Kada se motiv zalepi, možete celo jaje ponovo premazati belancem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP