Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ĆUVAJTE PAMET!

20 stvari koje nas čine sve glupljima!

Autor: living.msn.com | 22.08.2013 - 10:45:00h | Komentara: 0

Mislimo da smo pametni sa svim tim pametnim telefonima i realiti emisijama, ali po svemu sudeći savremeni način života čini nas sve glupljima. Kako? Počnimo s nabrajanjem...

Žvake

Google


NiKolas Kar napisao je 2008. godine članak za "The Atlantic" pod naslovom "Čini li nas Google glupima? I...čini li?' koji je izazvao debatu koja traje do danas. Kratki odgovor je da i ne. Sredinom 2011. naučnici sa Univerziteta Kolumbia obzanili su da zahvaljujući Googleu manje informacija pohranjujemo u mozak. Ipak, bolje pamtimo gde su iinformacije pohranjene, pa vaš odgovor zavisi o tome koju veštinu više cenite.

Šećer

Naučnici sa Univerziteta UCLA zaključili su da učestalo konzumiranje šećera "usporava mozak, ometa pamćenje i učenje" u samo šest dana.

 

Pametni telefoni

 

Tehnički, ne zaglupljuju vas pametni telefoni. Stvar je u tome da oni omogućavaju neumoljivi multitasking. Dr. Sendi Čepmen, šefica Centra za zdravlje mozga u Dallasu, kaže: "To nas na više načina čini rastresenima, pa sve o čemu mislimo ima tendenciju postati brže, manje sintetizovano, i to je ono što nas čini glupljima."

Televizija


Svi znamo da smo ono što jedemo, ipak jeste li znali da smo onoliko pametni koliko pametni televizijski program gledamo? Austrijski naučnik nedavno je dokazao da ispitanici imaju lošije rezultate testa nakon što pročitaju priču o glupoj osobi, čime dokazuje da medijski program koji konzumiramo direktno utiče na naše ponašanje. Osim ako gledate realiti šou s dobitnicima Nobelove nagrade, šanse su velike da vas omiljeni TV program čini glupljima.

Porodično nasilje

Porodično nasilje ne šteti nam samo emocionalno i fizički - takođe smanjuje koefijent inteligencije. Studija Bostonskog univerziteta pokazala je da deca izložena težim oblicima porodičnog nasilja imaju prosečno za 8 brojeva niži IQ od dece koja odrastaju u neagresivnim sredinama.

 

Žvakanje žvakaće gume 

Žvakanje žvakačih guma može pružiti zadovoljstvo, ali i smanjiti pamet za čak duplo. Studija Sveučilišta Cardiff iz Walesa pokazala je da žvakanje narušava kratkotrajnu memoriju.

Život u gradu


Dve osobe kreću u šetnju. Jedna prolazi kroz park, druga kroz užurbani gradski pločnik. Na kraju šetnje, ko je pametniji? Ispada da je osoba koja je šetala kroz park. Eksperment Univerziteta Mičigen, pokazao je da ljudi koji hodaju kroz grad imaju lošije pamćenje, slabiju moć pažnje i probleme s učenjem. Zapravo, samo gledanje fotografije grada izaziva isti efekt.

 

Loša ventilacija 


Višak ugljen dioksida radi veću štetu od uništavanja vaše klime - čini vas glupljima. Istraživači s Lovrens Berklija polako su povećavali količinu CO2 u loše prozračenoj sobi dok su studenti pokušavali da reše kompleksne, strateške probleme. Što je bilo više CO2 u prostoriji, studenti su pravili više grešaka. Dakle, sledeći put kada se osjećate usporeno, otvorite prozor.

Udaranje po guzi


Ne jedna, nego dve odvojene studije pokazale su da kažnjavanje dece udaranjem po zdanjice smanjuje njihov IQ i stvara postraumatski stresni sindrom. "Što je više udaranja po guzi, dečiji mentalni razvoj biće sporiji. Ali čak i male količine udaranja stvaraju razliku", kaže Mari Straus, profesor sa Univerzitete Nju Hempšir i autor jedne od studija.

 

Stres 


Istraživanje Univerziteta Jejl otkrilo je da stresne situacije smanjuju broj veza između neurona u mozgu i umanjuju mogućnost upravljanja napetim događajima u budućnosti. Hronični stres samo pogoršava učinak. Ako vas je ova vest još više izbezumila, opustite se. Bihevioralna terapija, kao što su joga i meditacija, mogu popraviti nastalu štetu.

Sastanci


Grupni sastanci mogu umanjiti izraz inteligencije, posebno među ženama, sudeći prema rezultatima studije Virdžinija Teka. Zato, sledeći put kada posumnjate da vas poslovni sastanka potpuno otupljuje - verovatno ste u pravu.

 

Zagađenje vazduha


Izduvni gasovi, pasivno pušenje, fabrike...lista uobičajenih osveživača vazduh je duga i depresivna. I sve nas to zaglupljuje. Istraživači sa Unverziteta Kolumbia otkrili su da deca izloženija većoj zagađenost zraka imaju manji IQ.

Vaš e-mail


Ako stalno proveravate e-mail, verovatno se zaglupljujete. Nedavna studija Univerziteta Kalifornia dokazala je da nam stalno korišćenje e-maila izaziva stres i umanjuje sposobnost koncentracije. Sve što trebate učiniti jesta odviknuti se od toga.

 

Pušenje marihuane 


Istraživanje sa Univerziteta Djuk otkrilo je da pušenje marihuane od ranog adolescentskog doba uzrokuje "pad neuropsiholoških sposobnosti posebno u domenu funkcioniranja, čak i nakon više godina obrazovanja". Najgori deo je što se ni nakon prestanka konzumacije IQ nikada ne oporavi.

Brza hrana


Razmišljate da na putu s posla za decu pokupite Hepi Mil? Razmislite još jednom. Deca koja redovno jedu brzu hranu imaće lošiji IQ od one koja redovno jedu sveže kuvanu hranu, sudeći prema rezultatima britanske studije.

 

Fluor 


Ovo će možda ostaviti loš ukus u vašim ustima. Prema listu "Envajrlmentl Helt Perspektivs" deca koja piju vodu s visokim udelom fluora imaju značajnije niže IQ rezultate od onih koji žive u područjima gde koncentracije u pitkoj vodi nisu tako visoke.

 

Evolucija 


Istraživač sa Univerziteta Stenford, Džerald Crebtri, nedavno je ustvrdio da je ljudska inteligencija dosegla vrhunac još u doba pračoveka i da je otad u opadanju. Uzrok? Naš opstanak više ne zavisi o njoj.
"Čovek koji nije pronašao pravo rešenja kako doći do hrane ili utočišta, verovatno je umro, dok će moderni poslovni čovjek s Vol Strita koji učini sličnu konceptualnu pogrešku dobiti znatnu premiju i biti još privlačniji partner."

 

Sunđer Bog Kockalone 

U studiji Univerziteta Virdžinia, deca koja su gledala devet minuta crtaća Sunđer Bob "imala su manju sposobnost izvršnih funkcija od dece kojima je dodeljen zadatak crtanja ili gledanja edukativnih emisija'.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP