Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

AH, TE SLASNE BOBICE!

Ako želite da budete i zdravi i lepi - jedite maline!

Autor: A. O. | 20.07.2014 - 11:36:00h | Komentara: 0

U sezoni bobičastog voća, uživajte u slasnim malinama! Osim što su bogate vitaminom C i prehrambenim vlaknima, izvrsno se slažu s jogurtom ili kao dodatak žitaricama za zdrav i hranljiv doručak, a koriste se i za pripremu osvežavajućih deserata.

Slabije se prodaju od softvera

Čudesna voćka | Foto: Shutterstock

 

Kao i ostalo bobičasto voće, maline imaju kratak vek trajanja i sveže ostaju dva do tri dana. Najbolje ih je držati u frižideru i oprati pre konzumiranja. Maline se mogu zamrznuti, ali pre spremanja u zamrzivač potrebno ih je oprati i osušiti.


Lekovitost ploda

Poslastica od čokolade s malinama

Poslastica od malina sa čokoladom

Poslastica od malina sa čokoladom | Foto: Profimedia.rs

Sastojci: puding od čokolade, 0,5 l mleka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatke pavlake, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje.

Priprema: Piškote ili biskvit naseckajte na komade i prelijte šerijem. Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici i ostavite da se ohladi. Istucite slatku pavlaku u šlag. U čaše za posluživanje stavite kašiku pudinga od čokolade, sloj biskvita i kašiku šlaga, pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama.

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 odsto dnevne preporučene količine vitamina C. Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, ima visok udeo elagične kiseline, koja deluje antikancerogeno.
Redovno konzumiranje ulepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu, odnosno samouništenje.
Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa. Maline aktiviraju hormon adiponektin, koji vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.


Lekovitost lista


Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali su listovi mnogo lekovitiji od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe u vezi sa ženskim organima. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje nakon porođaja. S konzumiranjem čaja počnite od trećeg meseca trudnoće, dve do tri šolje na dan.


Čaj se takođe koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih obolenja. Kašiku lista maline prelijte šoljom vruće vode i pijte toplo.
Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP