Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OPASNO!

Alarmantno: Počećemo da umiremo od kijavice!

Autor: N. G. - Večernji.hr | 30.07.2013 - 10:43:00h | Komentara: 0

Zbog prekomerne upotrebe antibiotika, često bez medicinskog opravdanja, ovi lekovi postaju nedelotvorni jer bakterije stiču otpornost na njih.

Australijski ministar nauke upozorava da će antibiotici prestati da deluju na naše organizme za oko dvadeset godina jer će se naše telo, tj. štetne bakterije u njemu, previše privići na dejstvo leka.

Lekovi

Ne koristite antibiotike za svaku sitnicu | Foto: Shutterstock

Rutinske operacije, pa i obične posekotine mogle bi uskoro predstavljati po život opasna stanja. A na transplantacije organa možemo potpuno zaboraviti. Ova tmurna predviđanja o svetu na rubu postantibiotičke katastrofe objavio je australski ministar nauke Ian Čaba, a, piše Večernji.hr.
'Ne razvijemo li nove oblike antibiotika, ali i ne promenimo li drastično navike i ne prestanemo propisivati te lekove šakom i kapom, svet će se, u zdravstvenom smislu, vratiti u 19. vek', tvrdi Čab.
Stotinjak antibiotika koje koristimo sve su neupotrebljiviji a zbog skupog i komplikovanog istraživačkog procesa, novih antibiotika nema ni na vidiku.

Lekari upozoravaju da pacijenti antibiotike uzimaju za svaku sitnicu, a neki čak i preventivno, čim osete da bi mogli da se razbole što, kada se stvarno desi problem, značajno umanjuje blagotvorno dejstvo antibiotika.

A šta je s transplantacijom organa? Imunitet pacijenta mora se srušiti kako telo ne bi odbacilo presađenu jetru ili bubreg.
Bez delotvornih antibiotika, velika je verovatnoća da bi čovek oslabljenog imuniteta umro od infekcije. Slična je situacija i pri operacijama, tokom kojih se otvara abdomen.
Šansa postoperativne infekcije narasla bi bez delotvornih antibiotika na više od 60 posto, koliko god sterilne operacione sale bile. Već sada u Evropi svake godine od posledica postoperativnih infekcija umire oko 25.000 pacijenata, a taj bi se broj u skoroj budućnosti mogao značajno povećati.
I tuberkuloza bi zato ponovo mogla steći status teške, neizlečive bolesti, da ne pominjemo što bi neke bezazlene upale mogle slabije ljude, posebno decu i stare da koštaju života.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP