Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

LEKARI I POZNATI:

Anđelina najbolja reklama za borbu s rakom

Autor: Tanjug | 15.05.2013 - 10:47:00h | Komentara: 1

Odluka holivudske zvezde Anđeline Džoli da uradi dvostruku mastektomiju kako bi sprečila rak dojke, dobar je primer pažljivog vaganja rizika i biće od koristi drugima, smatraju lekari, ali i poznate ličnosti.

Anđelina Žoli

Najbolje zna kako da iskoristi slavu: Anđelina Žoli | Foto: AP

Džolijeva, koja je operaciju i tromesečni oporavak detaljno opisala u autorskom tekstu u utorak za "Njujork tajms", rekla je da se nada da će njeno iskustvo ohrabriti druge žene sa porodičnim rizikom od raka dojke da se testiraju.

Obavešten izbor

Stručnjaci kažu da je Džoli napravila "obavešten izbor", smanjivši rizik od dobijanja raka sa 87 procenata na manje od pet posto i nadaju se da će njen potez pomoći pacijentkinjama sa sličnim odlukama.
Već godinama stučnjaci upozoravaju na porast preventivne mastektomije među ženama sa mnogo manjim rizičnim faktorima od Džolijeve.
Studija dr Majkla Sejbla sa Univerziteta u Mičigenu prošlog novembra pokazala je da 70 odsto pacijentkinja koje su uradile dvostruku mastektomiju nisu imale kliničke razloge za proceduru.
U 90 procenata tih slučajeva, strah da bi rak mogao da se vrati bio je razlog za odluku, upozoravaju stručnjaci.
Dr Izabel Bedrosijan, hirurg-onkolog u Anderson centru za rak u Hjustonu, smatra da je takav pristup preteran jer nema dokaza da dvostruka mastektomija pomaže ženama koje su imale rak samo na jednoj dojci.
Ovo nije bio slučaj sa Džolijevom koja nije imala rak, ali se podvrgla tretmanu zbog visokog porodičnog rizika da dobije rak dojke.
- Slučaj Anđeline Džoli je različit. U njenom kontekstu, mislim da je dvostruka mastektomija odgovarajuća i onkološki potpuno opravdana - rekla je Bedrosijan.

Želela da poštedi decu

Džolijeva ima genetsku mutaciju BRCA gena zbog čega je pet puta sklonija raku dojke od žena koje nemaju ovu mutaciju. Mutacije u BRCA1 i BRCA2 genima mogu da povećaju rizik da žena dobije rak za 60 do 80 odsto. Džolin rizik dodatno je bio povećan činjenicom da je njena majka umrla od raka dojke sa 56 godina.

Anđelina Žoli

Nije želela da joj deca pate kao što je ona za svojom majkom | Foto: AP

Glumica i partnerka Breda Pita rekla je da se podvrgla operaciji kako bi svoju decu poštedela agonije da je gledaju kako se bori sa rakom, kao što je ona gledala decenijsku borbu svoje majke.
To je slučaj i sa drugim ženama koje traže genetsko savetovanje, kaže dr Suzan Klugman, direktor reproduktivne genetike u Montefjore medicinskom centru u Njujorku koji sprovodi BRCA testove.
- Neke žene su šokirane informacijama koje dobiju dok su druge osnažene - rekla je Klugman i dodala da je videla nekoliko žena starih 30 do 40 godina sa sličnom stopom rizika koje su izabrale preventivnu dvostruku mastektomiju.
- Anđelina Džoli je shvatila da joj je mama umrla u 50-im. Ona ima šestoro dece. Ona želi da živi. To su priče koje svakodnevno čujemo.

Operacija bez posledica

Mastektomije su napredovale značajno od dana kada su hirurzi vadili velike količine tkiva i kože posle čega su žene bile žive, ali unakažene. Džoli je prošla kroz seriju procedura i sačuvala veći deo svoje kože i bradavice, dok je potkožno tkivo uklonjeno i umesto njega stavljeni su implanti.
Cela procedura uklanjanja tkiva, stavljanja implanta u SAD košta oko 75.000 dolara, što je suma koju privatne osiguravajuće kuće uglavnom pokrivaju.
- Rekonstrukcije koje se sada rade su neverovatne i to je razlog zbog kojeg žene biraju mastektomije - kaže hirurg Šeron Rozenbaum Smit iz Ruzveltovog medicinskog centra u Njujorku.

Mastektomija spasava život

Mastektomija spasava život

- Radi se mali rez na areoli ili ispod dojke i on je gotovo neprimetan - objasnila je ona.

Postoje, međutim, žene koje se teško odlučuju na mastektomiju iako znaju da bi mogla da im spasi život.
Bolnica Klugmanove vodi grupu za podršku ženama sa visokim genetskim rizikom za rak dojke i Klugmanova se nada da će odluka poznate glumice ukloniti neku stigmu koja prati mastektomiju i genetska testiranja.
Hirurg Debora Kapko pozvala je sve pacijentkinje koje žele mastektomiju da najpre urade genetska testiranja i prođu savetovanje.
Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, preventivna mastektomija može da smanji rizik dobijanja raka dojke za 90 procenata, ali nema garancija da procedura može u potpunosti da zaštiti ženu - tkivo dojke nekada se može naći u ključnjači ili grudnom košu, a kao i kod svake operacije postoji rizik od infekcije ili krvarenja.

Poznate ličnosti podržavaju Anđelinu

Poznate ličnosti, osobe koje su preživele rak i lekari izrazili su divljenje i pozdravili odluku poznate glumice da sa svetom podeli svoju odluku, rekavši da je ona inspiracija za druge žene.

Dirnuta Anđinim postupkom: Šeril Krou

Dirnuta Anđinim postupkom: Šeril Krou

- Mogu samo da pohvalim Anđelinu Džoli na hrabrosti što je podelila sa nama svoju priču o mastektomiji. To je neverovatno hrabro - tvitovala je pevačica Šeril Krou kojoj je rak dojke utvrđen 2006. godine.
Pevačica Kajli Minog, koja je takođe preživela rak, zahvalila se Džolijevoj što pomaže ženama, kao i televizijska voditeljka Đulijana Rančić koja je imala operaciju pošto joj je bolest dijagnozirana.
- Anđelina Džoli je otkrila da je uradila dvostruku mastektomiju. Ponosna sam na nju što je to iskoristila kako bi obrazovala žene - tvitovala je Rančićeva.
Šeron Ozborn, koja je prošle godine uradila istu preventivnu proceduru, poručila je da je Džoli svojim izborom "ohrabrila milione žena širom sveta. Ona je više seksi nego ikada!"
- Ne postoji razlika između zvezde Anđeline Džoli i žene Anđeline Džoli. Izbori koje pravi, čak i kao reditelj, snažni su, a ovo što je uradila nije uradila samo za sebe već i da pruži primer svim ženama sveta koje boluju od iste bolesti - naveo je direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo.
- Potpuno me je oduvala. Anđelina Džoli govori o teškoj odluci koja će informisati i osnažiti druge - navela je glumica Nina Dobrev na svom vebsajtu.
Poslednji komentari
  • JECA Vreme: 15.05.2013 13:09h

    KAO STO SAM I MISLILA I OVO JE SAMO ZA BOGATE. 75000$? PA KOD NAS LJUDI UMIRU JER NEMAJU 1000-2000 DA SE LECE A ODAKLE 75000$ ZA PREVENTIVU? STA CE ZENA MOZE JOJ SE

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP