Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOSKOČITE INFEKCIJAMA NA SASVIM PRIRODAN NAČIN

Antibiotici iz špajza

Autor: E. A. | 16.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Većina današnjih antibiotika su zapravo hemijska jedinjenja nekoliko prirodnih supstanci i prilikom upotrebe ovih lekova, uvek se treba posavetovati sa lekarom. Ali šta učiniti ako, na primer, usred noći osetite snažan bol, kao što je zubobolja ili vas snađe neka druga upala? Velike su šanse da ne morate ići dalje od svoje kuhinje…

Samo jedna kašičica  cimeta ubija milion bakterija  ešerihije koli,  karanfilić leči  zubobolju

Samo jedna kašičica cimeta ubija milion bakterija ešerihije koli, karanfilić leči zubobolju | Foto: Shutterstock

Žalfija (kadulja)
„Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste kadulja?“, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik. Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme u crevima. Pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu na početku prehlade i gripa.


Med
Naučno dokazano da ovaj slatki lek ima antifungalna i antibakterijska svojstva, da može delotvorno izlečiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija i zaustaviti krvarenje desni, a delotvoran je u lečenju čireva i plikova. Vrlo je važno da odaberete pravi med, tamniji med ima bolju antibakterijsku moć i ne sme biti pasterizovan.

Karanfilić
Čak i danas, stomatolozi koriste ulje karanfilića kao oralni antiseptik, recimo dezinfekciju korenskih kanala (poznati miris koji se oseća u skoro svakoj ordinaciji). Ako želite da ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvaćete karanfilić. Ipak, ovaj začin je najefikasniji kada se od njega napravi ulje koje ubija više od 60 vrsta bakterija, 15 vrsta gljivica, plus nekoliko virusa.

Beli luk
Beli luk dokazano leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove alicin – jedinjenje koje uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih. Efikasno leči zubobolju (dovoljno je iseckati beli luk i staviti na bolni zub), upalu uha i grla, kašalj, ...

Cimet
Cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, uključujući i one otporne na standardne antibiotike, kao i opaku bakteriju ešerihiju koli. Istraživači su zarazili sok od jabuke sa oko milion jedinica ove bakterije. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99,5 odsto bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi (25 C).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP