Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA TELO PORUČUJE DOK SE TOPITE

Bez šećera se znoje dlanovi

Autor: N. Lazović | 29.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Često vas obliva znoj, bez obzira na to koje je godišnje doba i koliko je napolju toplo? Možda je vreme da poslušate svoje telo i shvatite šta želi da vam poruči.

Znojenje može biti posledica  infekcija, pada nivoa šećera, hormonskih poremećaja...

Znojenje može biti posledica infekcija, pada nivoa šećera, hormonskih poremećaja...

1. Pod stresom ste
Po mirisu znoja lako možete prepoznati da li ste pod stresom. Kada nam je vruće, aktiviraju se žlezde koje se nalaze duž tela i proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izraženi miris. Kada smo pod stresom, znoj proizvode apokrine žlezde koje se nalaze samo na određenim delovima tela poput pazuha. Taj znoj sastoji se od masnoća i proteina koji se mešaju s bakterijama na našoj koži i tako stvaraju neprijatan miris.


2. Miris straha
Istraživanja su pokazala da ljudi mogu da prepoznaju šta osećate po mirisu vašeg znoja. U jednom eksperimentu žene su mirisale znoj preplašenih muškaraca, a miris im je proizveo sličnu reakciju straha. Znoj srećnih muškaraca izmamio je osmehe.

3. Pao šećer
Pojačano znojenje jedan je od simptoma naglog pada šećera u krvi. Ovaj problem lako ćete rešiti uzimanjem čokolade ili bilo kakvog slatkiša.

4. Toplotni udar
Šetate tokom vrelog letnog dana i u jednom trenutku osetite kako se više ne znojite i vrti vam se u glavi. To što ste doživjeli naziva se anhidroza, stanje u kojem ne možete normalno da se znojite i tokom kojeg se vaše telo ne može da se ohladi putem znojenja. Ako u tom trenutku odmah ne hidrirate svoje telo vodom, preti vam opasnost od toplotnog udara. Sklonite se u hlad i popijte vode.

5. Menopauza
Svi procesi u telu koji utiču na hormonalni sistem mogu da izazovu pojačano znojenje. Upravo se to događa većini žena koje ulaze u menopauzu i bore se s valunzima.

6. Hiperhidroza
Ako ne možete da nađete uzrok svog pojačanog znojenja, obratite se lekaru jer je moguće da imate hiperhidrozu. To je stanje prekomernog i nekontrolisanog znojenja koje prelazi potrebe normalne termoregulacije tela.

- Preterano znojenje može biti i patološko, kao posledica infektivnih stanja, hormonskih poremećaja i slično. Ukoliko ova pojava izrazito smeta pacijentu, treba sprovesti ispitivanje te isključiti patološka stanja, a zatim sprovesti takozvani Minorov test, na osnovu koga se utvrđuje stepen hiperhidroze, kao i način lečenja – kaže za “Alo!” dermatolog Nevenka Dokmanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP