Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

POTREBA

Bez sna nema života

Autor: | 24.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako je spavanje potreba u jednakoj meri kao vazduh, hrana i voda, fenomen sna ni nakon 100 godina izučavanja nije u potpunosti rasvetljen.

Spavanje

Spavanje | Foto: Profimedia

Nemaju svi jednake navike u vezi sa spavanjem, a oko 60 odsto ljudi spava od šest do osam sati na dan, oko 35 odsto više od toga, a pet odsto manje. Uprkos različitim potrebama, stručnjaci se slažu - bez sna se ne može živeti.


Posledice nespavanja
Nakon jednog dana nespavanja dolazi do osećaja pospanosti, stanja blage dezorijentisanosti i manjka koncentracije, slično kao i kod stanja blage opijenosti alkoholom. Kod produženog nespavanja, nakon dva do tri dana dolazi do blagih poremećaja srčanog ritma i glavobolje, spontanog padanja u san i pojave vizuelnih ili slušnih halucinacija. Hronično nespavanje vodi gubitku imuniteta i iscrpljenosti svih sistema u organizmu.

Granica izdržljivosti
Rekorder u namernom nespavanju je Randi Gardner, čiji je rekord od 11 dana bez sna naučno potvrđen. Nije uzimao nikakve stimulanse, a dugoročnih fizičkih posledica nije bilo. Ipak, ovakvi eksperimenti su retkost jer su moralno sumnjivi. Iako se smatra da se službeno ne može umreti isključivo od nespavanja, manjak sna se povezuje s drugim stvarima koje vode do smrti, a primer je 26-godišnji Kinez koji je umro nakon 11 dana bez sna tokom kojih je konzumirao alkohol, cigarete i kofein.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP