Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREŽIVETI BERMUDSKI TROUGAO: VI, MAMIN SIN I NJENO VELIČANSTVO MAJKA

Bež‘te od maminih maza

Autor: Nataša Lazović | 07.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Sigurno ste se barem jednom u životu susreli sa muškarcem koji je spreman da svojoj majci ispuni svaku želju, sve važne odluke donosi u dogovoru sa njom i zbog nje partnerku, odnosno vas, stavlja na počasno drugo mesto. Nema sumnje reč je o “maminom sinu”, a evo i šta vam je činiti…

Prestanite da se takmičite sa  kraljicom majkom, postavite se  zrelo ili bežite koliko vas noge nose

Prestanite da se takmičite sa kraljicom majkom, postavite se zrelo ili bežite koliko vas noge nose | Foto: Shutterstock

Klinička slika
- Vi ne kuvate kao mama, ne brinete o njemu kao što je to mama radila, ne peglate košulje sa dovoljno pažnje, ne pravite ivicu na košulji kao mama, ne koristite omekšivač koji njegova mama koristi... Kad mamin sin jednom kine, on odmah zove mamu da se žali, i ta ista, brižna mama će verovatno doleteti brzinom Ptice Trkačice da svom sinu skuva domaću supicu, jer je ona koju vi kuvate supa iz kesice i nije dovoljno dobra za ozdravljenje njenog razmaženog sinčića - kaže za “Alo!” Ana Poznanović, autorka romana “Vrati se mami, siso”, u kome se glavna junakinja, tražeći ljubav, susreće sa upravo jednom takvim primerkom!


- Tom nazovi muškarcu neće biti problem da otkaže romantičnu večeru sa vama da bi hitno otišao do mame i pomerio njen trosed 15 centimetara ulevo, jer joj je to najbolji ugao za gledanje “Sulejmana”! Mama je onaj test kroz koji svaka devojka mora da prođe ukoliko veza postane ozbiljna. Mama daje konačnu ocenu. Ako mama kaže: „Koga si mi to, sine, doveo u kuću?“, završile ste priču - tvrdi Ana čija junakinja u knjizi ratuje sa Balkancima i maminim sinovima, boreći se istovremeno protiv pritisaka roditelja da se uda i razmnoži!

Moguća rešenja
Postavlja se pitanje šta činiti sa takvim muškarcem? Kad imate posla sa maminim sinom i posesivnom mamom, imate zapravo samo tri izbora:
- Možete da se borite protiv te nezdrave veze ceo svoj život, ali to je bitka koju ne možete da dobijete. Mama je tu bila pre vas i potući će vas iskustvom. Ona je to muško čeljade nosila u utrobi, rodila ga, othranila i usadila mu tu ideju da je on bogom dat i savršen, i da je sve što radi apsolutno besprekorno - kaže Ana i dodaje:

- Možete da ignorišete tu situaciju, ali u tom slučaju spremite dovoljno ranisana i poneki bensedinčić. A možete i da poručite toj maminoj mazi „Vrati se mami, siso“ i da nađete nekog zrelog, odraslog muškarca! Moj je savet uvek da ga vratite tamo gde pripada, a vi nastavite što dalje do njega, zaključuje ova mlada spisateljica!

Četvrto rešenje
 

Ono što se može uraditi u tom “trouglu”, koji čine majka, sin i njegova žena (devojka), jeste da svako od njih postane što samostalnija i zrelija osoba.
- Pošto je obično devojka (žena) ona kojoj najviše smeta ovakva “podela uloga”, ono što ona može da učini jeste da prestane da ispunjava tuđa očekivanja. Postavljajući se zrelo, daje mu mogućnost da odraste. Ovo može dovesti do krize u vezi, ali svaka kriza pruža mogućnost za poboljšanje kvaliteta veze, za njen razvoj. Kako se budemo menjali mi (jedina osoba na koju možemo da utičemo), tako će se i partner prilagođavati, a raskid je svakako jedno od mogućih rešenja - kaže za “Alo!” Danijela Stojanović, klinički psiholog.

Poslednji komentari
  • vitez koja Vreme: 13.03.2014 14:18h

    ha,ha,ha.... mlada spisateljica u 40 godina, ha,ha,ha . . . . to se kaze iskusna spisateljica

  • Beba Vreme: 18.03.2014 15:31h

    Živa istina ... od reči do reči... Devojke, izbegavajte mamine maze :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP