Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

AKO UPRKOS SVIM SAVETIMA IPAK IZGORITE

Biljke leče opekotine

Autor: | 28.06.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Nećemo ni pokušavati da vas ubedimo da se klonite sunca i štetnog zračenja, jer i sami znamo da je to na moru prosto nemoguće. Ipak, nemojte zaboraviti da posledice mogu biti opasne i po zdravlje i po lepotu, pa se bar pridržavajte osnovnih saveta.

Sunčanje

Sunčanje | Foto: Shutterstock

Nemojte baš da se sunčate kad je sunce u zenitu i obavezno se redovno mažite. Ako se, pak, desi da izgorite, evo prirodnih načina koji mogu da pomognu u saniranju opekotina.


Biljke za koje poznavaoci narodne medicine savetuju da je najbolje koristiti u lečenju opekotina odavno su poznate po svom blagotvornom dejstvu. Posle pravilne upotrebe i sredstava pripremljenih na potpuno prirodan način, nema nikakvih neželjenih efekata. Priprema prirodnih lekova je laka i ne zahteva mnogo truda, prvi rezultati se brzo javljaju, pa će vaša koža zahvaljujući njima povratiti sjaj i elastičnost.

Melemi od ulja
Dejstvo maslinovog i lavandinog ulja na kožu odavno je dokazano. Visok procenat nezasićenih masnoća i vitamina A i E u maslinovom ulju, regeneriše i stimuliše obnovu kože na potpuno prirodan čin. U svom lekovitom dejstvu ne zaostaje ni ulje od lavande, koje je najbolje koristiti u koncentrovanom obliku. Nekoliko kapi nerazređenog eteričnog lavandinog ulja direktno stavite na kožu i neće doći do iritacija.

Lubenica za kožu
Lubenica je moćan antioksidant, bogat vitaminiom C, B6 i beta-karotenom. Napravite losion od jednakih delova soka lubenice i soka krastavca i redovno mažite njime izgorela mesta. Blagotvorna za naš organizam, lubenica će se i u lečenju opekotina pokazati efikasnom.

Obloga od krastavaca
Posle višečasovnog sunčanja koje je dovelo do nepoželjnih pojava na koži, koristite krastavac, koji ublažava i leči opekotine od sunca. Iseckajte ga na kolutove i stavite na bolesnu kožu. Bogat vitaminima A, B i C poznat je po tome što odgovara skoro svakoj koži. Za kratko vreme će ublažiti upalu i priuštiti neophodnu hidrataciju.

Dejstvo kantariona
Čaj od kantariona i njegovo ulje (uzeti tri kašike kantariona, preliti sa 200 g biljnog ulja, ostaviti da stoji dve-tri nedelje u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, povremeno mućkati, dobijeni ekstrakt procediti kroz gazu) čine uspešnu terapiju za opekotine.

Aloa vera
Ova biljka se sve češće primenjuje u lečenju brojnih oboljenja. Razlog je njena lekovita tečnost koja sadrži veliki broj vitamina i minerala. Za opekotine je odličan lek gel od aloe.

Ne zaboravite kamilicu
Ukoliko želite da vašoj koži pomognete na pravi način, obloga s čajem od kamilice (jednu kašiku kamilice dodati u čašu vrele vode, ostaviti da stoji 30 minuta) biće pravi izbor. Tinkturu od čaja (jednu kašiku suvog cveta kamilice preliti čašom vode, kuvati pet minuta, ostaviti da stoji oko sat vremena) možete dodati u bilo koju masnu ili vitaminsku kremu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP