Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NA VREME SE PRIPREMITE ZA SETVU!

Blitva obožava more

Autor: E. A. | 28.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Blitva je dvogodišnja biljka koja se razvije u cvetnu stabljiku visine do 1,2 metara. Mahom se gaji radi lišća koje se koristi u ishrani, posebno kod dijabetičara jer smanjuje glukozu u krvi.

Uspeva uz  pasulj, luk i  salatu, a uz  navodnjavanje  su moguća  dva do tri  otkosa

Uspeva uz pasulj, luk i salatu, a uz navodnjavanje su moguća dva do tri otkosa | Foto: Profimedia

Blitva se lako prilagođava zemljištu i klimi. Minimalna temperatura klijanja je pet stepeni Celzijusa, a optimalna 16-24 stepeni, piše magazin „Agrobiznis“. Potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode, posebno u područjima sa nedostatkom vode. Ova biljka pripada jednoj od retkih kultura koje su tolerantne i na slanu vodu, što dobro dođe za mediteranske uslove, gde je najpopularnija.


Blitva nema velike zahteve prema zemljištu, a najbolje uspeva na dubokim strukturnim zemljištima dobre propustljivosti za vodu i dobrog kapaciteta za vazduh uz pH 6 do 8.

Pauza tri godine
Ne podnosi monokulturu. Na istom zemljištu ne sme se gajati najmanje tri godine, kao nijedna kultura iz roda Beta. Preporučuje se đubrenje organskim hranivima. Uspeva uz sve vrste pasulja, kupusnjača, crnog i crvenog luka i salatu. Godi joj i začinsko bilje poput žalfije, majčine dušice i metvice. Obično se seje direktno, ali za ranu proizvodnju može se gajiti i iz rasada proizvedenih u grejanim zaštićenim prostorima. U kontinentalnim područjima seje se na otvorenom od kraja marta do kraja maja. Za rasad iz zaštićenih prostora uz zagrevanje na temperaturu višu od 15 stepeni potrebno je oko pet nedelja. Rasad sa tri do pet pravih listova presađuje se u prvoj polovini aprila. Na otvorenom se seje 30-50 centimetara, red od reda, a proređuje se na razmak 2030 centimetara u redu. Rasad se obično pikira na razmak u redu 30-40 centimetara. Za jedan hektar potrebno je 15-20 kilograma semena. Ako se seje obično seme, potrebno je proređivanje jer iz jednog klupka niče više biljaka. Pri gajenju na većim površinama mogu se koristiti odgovarajući herbicidi nakon setve, a pre ili nakon nicanja. Budući da se obično ne uzgaja na velikim površinama, međurednom obradom se kontroliše korov, održava površinska struktura zemljišta i čuva vlaga.

Seje se na  otvorenom od  kraja marta do  kraja maja

Seje se na otvorenom od kraja marta do kraja maja | Foto: Profimedia


Početak branja blitve obično je oko 60. dana nakon setve ili 30 dana posle presađivanja. Mlada blitva se čupa s korenom paralelno s proređivanjem. Od razvijenijih biljaka biraju se razvijeni zdravi listovi. Na većim površinama, blitva se može kositi kombajnima za spanać, a tada se ostavlja gušći sklop (15-20 biljaka po kvadratu), a uz navodnjavanje su moguća dva do tri otkosa. Dobar usev može dati prinos 30-60 tona po hektaru.

Brzo gubi vlagu
Nakon berbe, blitva se pere u hladnoj vodi i pakuje u vezicama ili u rasutom stanju. Brzo gubi vlagu i zato mora što pre stići do tržišta. Može se skladištiti u hladnjači na nula stepeni, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 90-95 odsto do 12 dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP