Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Bobičasto voće saveznik zdravlja

Autor: Ekipa Alo! | 11.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bobičasto voće pravi je eliksir zdravlja, štiti kosti, održava probavu i blagotvorno deluje na kožu. Najpoznatije među njima su borovnice bogate antioksidansima i polifenolom koji podstiče jačanje kostiju. Studije su potvrdile da ove plave bobice sprečavaju gubitak koštane mase nakon menopauze, a štite i od bolesti srca i karcinoma

Bobičasto voće pravi je eliksir zdravlja

Bobičasto voće pravi je eliksir zdravlja

Jagode štite creva
Iako ne spadaju u bobičasto voće, jagode nutricionisti često povezuju s njim zbog blagotvornog delovanja na zdravlje i zato što rastu u isto vreme. One sadrže više vitamina C nego narandže i jedan su od najboljih prirodnih lekova protiv zatvora. Bogate su vlaknima koja podstiču rad creva, smanjuju apetit i pomažu u regulaciji šećera u krvi.


Kupine za pamćenje
Kupine poboljšavaju ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, potvrdile su brojne studije. Polifenoli pomažu u čišćenju otrova koji se nakupljaju u mozgu i štite od Alcheimerove bolesti. Osim toga, bogate su antioksidansima i imaju protivupalna svojstva.
Crvene ribizle protiv pritiska
Šoljica crvenih ribizli sadrži 308 miligrama kalijuma, a svaki se dan preporučuje oko 2000 mg ovog mineralakoji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Manjak može izazvati grčeve, slabost i nepravilan rad srca.

Maline za zdrave zglobove
Maline su baš kao borovnice bogate antioksidansima i imaju protivupalna svojstva. Samo jedna šoljica ovog voća na dan sprečava oštećenja jetre, reguliše nivo šećera u krvi, čisti kožu i smanjuje rizik od srčanog udara. Istraživanja su potvrdila da baš kao i borovnice sprečavaju gubitak koštane mase i smanjuju upale zglobova, pa bi se u budućnosti mogle koristi u lečenju artritisa.

Brusnice u borbi sa bakterijama
Brusnice čuvaju zdravlje bešike i sprečavaju infekciju Ešerihijom koli, a istraživanja su pokazala da pomažu i kod lečenja heliko bakterije koja se povezuje s gastritisom i čirevima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP