Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZDRAVLJE

Bogatstvo vitamina u jezgru lešnika

Autor: Story | 08.05.2014 - 09:46:00h | Komentara: 0

Kao jedan od najzdravijih koštunjavih plodova sa brojnim nutritivnim vrednostima, lešnik opravdano zauzima visoku poziciju u čovekovoj ishrani, a njegova aroma neizostavna je u pripremanju namirnica slatkog ukusa.

Lešnik

Lešnik

Veliki je spisak poslastica koje su nezamislive bez lešnika. Ovo jezgrasto voće redovan je sastojak mnogih torti i kolača, a najviše se koristi u konditorskoj industriji, u čokoladama, kremovima i mnogim drugim slatkišima. Reč je o plodu leske, biljke koja raste u obliku razgranatog žbuna i to do osam metara uvis, a u posebno dobrim uslovima može dostići visinu i do 15 metara. Pored njenog ploda, lešnika, u prehrambenoj industriji koriste se kora i list ove biljke jer se iz njih dobija lekoviti tanin.

IZVOR VITAMINA

Jezgro lešnika bogato je proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema. U plodu leske ima i vitamina A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jača zube i pospešuje imunitet. Vitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce. On sadrži Omega 3 i Omega 6 kiseline koje održavaju vitalnost organizma, a izvor je i minerala poput magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa i kalcijuma. Ako se lešnik redovno konzumira, može da snizi pritisak, a dobar je i kao antioksidans. Lešnik je u energetskom smislu izuzetno vredna namirnica, pa se preporučuje sportistima i mladima, a starijim osoba koristan je kao preventiva od srčanog udara i za održavanje vitalnosti.

KAO LEK

Ulje koje se dobija od lešnika primenjuje se kod masaže, a ima ga i u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca. U kineskoj medicini plod ovog voća koristi se za lečenje impotencije. U narodnoj medicini, čaj od ljuske ili neoljuštenog lešnika koristi se u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida. Osim toga, od ovog čaja prave se obloge koje se stavljaju na rane i proširene vene na nogama.

ČUVAR SRCA

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca.

ŠTITI KOŽU

Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Studije su pokazale da nas pomenuti vitamin štiti od brojnih kožnih oboljenja. Budući da je leto na pomolu, prete nam štetni efekti ultravioletnog zračenja, opasnost od pojave raka kože i preuranjenog starenja, a kao prevencija pomoći će nam upravo hranjljiva svojstva ovog jezgrastog voća.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP