Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Boranija idealna za dijabetičare!

Autor: | 01.06.2014 - 08:25:00h | Komentara: 0

Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu i specifičnom sastavu, boranija je odlična namirnica, posebno za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. No, to nije sve…

Povrće

Povrće | Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje boranije može da pomogne u snižavanju holesterola za 20 odsto. Ovo povrće sadrži specifičnu neesencijalnu aminokiselinu arginin, koja deluje slično insulinu i pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi.


S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, boranija deluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za sve koji imaju probleme s gihtom. Boranija povoljno deluje i kada je reč o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemu. Delotvornom se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i preloma. Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripa, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, kao i radi sprečavanja bubrežnih bolesti.

Boranija sadrži najviše kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa, kao i mikroelemente mangan, kobalt, nikl i cink. Od vitamina ima najviše karotina (provitamina A), vitamina C i E, kao i vitamina B grupe.

Hrana za trudnice
U zelenoj boraniji se nalazi folna kiselina i tri vitamina B kompleksa, dve osnovne komponente potrebne za sintezu DNK i deobu ćelije. Ukoliko ste u periodu začeća ili ste u drugom stanju, boranija je povrće koje treba da jedete svakodnevno. Redovan unos folne kiseline i vitamina B kompleksa tokom trudnoće sprečava nastanak deformiteta ploda.

Gurmanska boranija
Za ovaj recept vam je potrebno 1 kg zelene boranije, 150 g suve mesnate slanine, 2 glavice crnog luka, čen belog luka, 3 kašike prezli, grančica peršuna, soli po ukusu, bibera po ukusu, ulja po potrebi. Boraniju skuvajte u posoljenoj vodi, a zatim je procedite. Na ulju propržite slaninu iseckane na kockice, dodajte kolutove crnog luka, zgnječeni beli luk i sve zajedno kratko propržite. Dodajte boraniju, posolite, pobiberite, pospite iseckanim peršunom i lagano promešajte. Preručite u odgovarajuću posudu i pospite prženim prezlama. Savet plus: ako ste na dijeti, izbacite slaninu. Prijatno!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP