KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Boranija idealna za dijabetičare!
Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu i specifičnom sastavu, boranija je odlična namirnica, posebno za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. No, to nije sve…
Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje boranije može da pomogne u snižavanju holesterola za 20 odsto. Ovo povrće sadrži specifičnu neesencijalnu aminokiselinu arginin, koja deluje slično insulinu i pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi.
S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, boranija deluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za sve koji imaju probleme s gihtom. Boranija povoljno deluje i kada je reč o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemu. Delotvornom se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i preloma. Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripa, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, kao i radi sprečavanja bubrežnih bolesti.
Boranija sadrži najviše kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa, kao i mikroelemente mangan, kobalt, nikl i cink. Od vitamina ima najviše karotina (provitamina A), vitamina C i E, kao i vitamina B grupe.
Hrana za trudnice
U zelenoj boraniji se nalazi folna kiselina i tri vitamina B kompleksa, dve osnovne komponente potrebne za sintezu DNK i deobu ćelije. Ukoliko ste u periodu začeća ili ste u drugom stanju, boranija je povrće koje treba da jedete svakodnevno. Redovan unos folne kiseline i vitamina B kompleksa tokom trudnoće sprečava nastanak deformiteta ploda.
Gurmanska boranija
Za ovaj recept vam je potrebno 1 kg zelene boranije, 150 g suve mesnate slanine, 2 glavice crnog luka, čen belog luka, 3 kašike prezli, grančica peršuna, soli po ukusu, bibera po ukusu, ulja po potrebi. Boraniju skuvajte u posoljenoj vodi, a zatim je procedite. Na ulju propržite slaninu iseckane na kockice, dodajte kolutove crnog luka, zgnječeni beli luk i sve zajedno kratko propržite. Dodajte boraniju, posolite, pobiberite, pospite iseckanim peršunom i lagano promešajte. Preručite u odgovarajuću posudu i pospite prženim prezlama. Savet plus: ako ste na dijeti, izbacite slaninu. Prijatno!
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs