Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VOĆE VITALNOSTI

Breskva leči i osvežava!

Autor: Alo.rs | 05.07.2015 - 08:00:00h | Komentara: 0

Na prvi pogled breskve su samo osvežavajuće, letnje, niskokalorično voće (45 kalorija na 100 g, što je upola manje od banane).

Breskva

Breskve sadrže 85 odsto vode | Foto: Profimedia

Međutim, one su mnogo više od toga. Sadrže oko 85 odsto vode, što ubrzava protok materija kroz organizam i eliminaciju štetnih materija. Ali ni to nije sve...

Priridni sedativ – breskve smanjuju anksioznost, deluju umirujuće i, ako se jedu pred spavanje, mogu da smanje simptome nesanice.
Jača imuni sistem – breskve sadrže puno antioksidanata, posebno klorogene kiseline, koja jača imuni sistem i smanjuje upalne procese i procese starenja. Tako da breskve mogu da se koriste i u kozmetičke svrhe, za lepšu i čvršću kožu.
Čišćenje organizma – zbog velike količine vlakana (oko 10 odsto dnevnih potreba na 100 g), smanjuju osećaj gorušice, napetosti i upale creva, opstipacije i bolesti bubrega.
Kontrola težine – breskve se koriste u borbi sa gojaznošću. One sadrže nizak nivo masnoće, ne povećavaju nivo šećera u krvi, tako da mogu da imaju antidijabetičko dejstvo (kod dijabetesa tipa II, posledično usled gojaznosti). Smanjuju i nivo lošeg holesterola i samim tim smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih problema.
Minerali i vitamini – sadrže velike količine vitamina B3-niacina, koji ubrzava metabolizam i olakšava izbacivanje toksina. Iz vitamina grupe B izdvaja se i njihovo bogatstvo folnom kiselinom, pa se preporučuju u trudnoći. Sadrže beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, koji poboljšava vid. Takođe, sadrži antioksidantne vitamine, poput vitamina C i vitamina E. A od minerala bogate su kalcijumom i kalijumom.

breskva beba

I bebe vole breskve | Foto: Profimedia

 
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP