Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SE REŠITI ANKSIOZNOSTI?

Brige potopite u lavandu!

Autor: Nataša Lazović | 04.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ako vam izgleda kao da su uzroci anksioznosti svuda oko vas, ohrabrite se – oko vas su takođe i lekovi za nju. Postoje lekovite biljke i ulja koja se dodaju umirujućoj toploj kupki, čajevi koji ublažavaju zabrinutost, pa čak i neke uobičajene namirnice koje služe kao uteha. Za trenutke kada se osećate anksiozno, evo nekih načina da budete prema sebi i smanjite brige.

Simptomi su znojenje,  ubrzan srčani ritam,  drhtanje, razdražljivost

Simptomi su znojenje, ubrzan srčani ritam, drhtanje, razdražljivost | Foto: Shutterstock

Za početak da objasnimo da je anksioznost reakcija na pretnju ili opasnost koja je neodređena ili čak nepoznata. Osećate se zabrinuto, ali niste potpuno sigurni zašto. To može da se manifestuje putem brojnih simptoma koji uključuju znojenje, ubrzan srčani ritam, drhtanje, razdražljivost, slabu koncentraciju, plitko disanje i neželjene misli ili ponašanje.


Relaksacija i smirenje
Topla kupka je jedan od najprirodnijih i najpouzdanijih načina da se umire vaša čula. Da biste pojačali njene efekte dodajate ulje lavande (ili osušenih cvetova ako imate) u kadu i uronite u nju onoliko koliko vam srce želi. Ova lekovita biljka divnog mirisa se se već otprilike 2.000 godina koristi za relaksaciju i smirenje nerava. Ako nemate vremena za kupku, probajte da utapkate nekoliko kapi lavande na slepoočnice i čelo i sedate mirno nekoliko minuta.

Takođe, regulisanje disanja može da pomogne da se vaša anksioznoat brzo dovede pod kontrolu. Da biste usporili i produbili svoje disanje, sedite, stavite jednu ruku preko stomaka, i polako udišite tako da vam se ramena ne odižu. Zadržite dah četiri ili pet sekundi, zatim veoma polako izdahnite. Ponavljajte postupak dok ne osetite smirenje.

Iće i piće
Pijenje čaše toplog mleka, staromodnog leka za nesanicu, zaista deluje, i to u bilo koje doba dana. Mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koja se koristi u proizvodnji serotonina, hormona sreće. Banane i ćuretina su takođe bogate triptofanom.
Hmelj, koji pivu daje njegov osoben ukus, ima dugu istoriju kao sedativ. Stavite dve kašike osušene biljke u šolju veoma vruće vode; pijte do tri šolje ovog “čaja protiv anksioznosti” na dan. Tri cveta koja se koriste za relaksirajuće čajeve su cvet pomorandže (gorki), lavande i lipe. Bilo koji od ovih čajeva slatkog mirisa uzet pred spavanje pomoći će da se podstakne san.

Ubrzajte i usporite
Aerobne vežbe su odlične za umirivanje anksioznosti. Žustra šetnja od trideset minuta podstiče oslobađanje endorfina, jedinjenja koja blokiraju bol i popravljaju raspoloženje. Takođe, bez obzira da li je to meditiranje, molitva, orezivanje ruža ili posmatranje vaše zlatne ribice, upražnjavajte neku vrstu meditativne aktivnosti po petnaest minuta nekoliko puta na dan.

Da li pozvati lekara?


Dugotrajna, teška anksioznost može da uzme veliki danak vašem fizičkom zdravlju. Potražite pomoć ako ste anksiozni većinu vremena, ako ne možete da spavate ili se koncentrišete, okrećete se alkoholu, lekovima ili hrani da biste savladali anksioznost ili osećate kao da biste mogli da povredite sebe ili druge.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP