Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

RAZVALITE NA RAZGOVORU ZA POSAO

Budite ono što niste

Autor: Ekipa Alo! | 05.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Postoji recept za postizanje dobrih rezultata na razgovoru za posao pomoću kojeg možete “oduvati” svoje konkurente, tvrde naučnici. Prvi utisak ili preciznije rečeno prvih sedam sekundi je presudno – razradite dobru strategiju, prilagodite stav, ali i govor tela…

Rukujte se,  uspostavite  kontakt očima i  osmehnite se

Rukujte se, uspostavite kontakt očima i osmehnite se | Foto: Shutterstock

Trka s vremenom
Da biste ostavili dobar prvi utisak vodite računa o držanju tela, rukujte se, uspostavite kontakt očima, osmehnite se i lagano podignite obrve. Pre nego što zakoračite u sobu za sastanke i pozdravite pretpostavljene jasno definišite kakav utisak želite da ostavite i tome svesno prilagodite stav. Na zaboravite na držanje tela, jer šaljete neverbalnu poruku o svom statusu i samopouzdanju.
Zauzmite lični prostor (u poslovnoj komunikaciji je to obično najmanje 60 centimetara) -držite se uspravno, podignute glave i ramena lagano zabačenih unazad, jer su to neverbalni signali samopouzdanja i kompetentnosti. Ma koliko vam situacija bila stresna, osmehnite se. Osmeh otvara sva vrata i znak je dobrodošlice, njime šaljete poruku da ste prijateljski raspoložena i pristupačna osoba.


Ko jaje jajetu
Stučnjaci poručuju - kada se nađete oči u oči s ispitivačem, umesto da se svim silama trudite da budete jedinstveni i drugačiji, potrudite se da budete što sličniji njemu. Istraživanje je pokazalo da se procene anketara ne temelje isključivo na širokoj paleti znanja i veština kandidata. Dok razgovaraju s kandidatima, ispitivači najčešće uopšte ne traže osobu koja je apsolutno najbolja za traženi posao, nego podsvesno tragaju za osobom koja je najsličnija njima. Stoga, dok anketar pomno analizira vas i vi diskretno “skenirajte” njega kako biste svojim nastupom mogli da mu budete što sličniji - da li je u nastupu energičan i tvrd ili smiren i pasivan, da li se drži okvira poslovne kulture ili se služi niskim udarcima.
Vrlo je važno i da mudro iskoristite početak razgovora. Začinite ga s nekoliko dobro sročenih i uvežbanih rečenica kojima ćete poslati konkretnu poruku o sebi i tako uticati na stav ispitivača.

Ruka ruci


Na popisu neverbalnih signala, ključnih pri ostavljanju prvog utiska je i rukovanje. U proseku su potrebna čak tri sata neprekidne interakcije da biste postigli onaj isti nivo prisnosti u komunikaciji koju u trenu uspostavljate rukovanjem, pokazuje istraživanje, pri čemu je način na koji se to izvodi daleko važniji nego što se misli.

Ja, pa ja!
 

U nastupu ne treba biti bahat i agresivan, ali ako ga “začinite” decentnom dozom narcizma, tvrde istraživači, proći ćete bolje od kandidata čiji je moto: “skromnost je vrlina”. Narcisi postižu mnogo bolje rezultate od njihovih skromnijih kolega.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP