Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Bundeva se jede sa uživanjem

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 22.09.2013 - 07:40:00h | Komentara: 0

Iskoristite lepo vreme i pozovite prijatelje na ukusan nedeljni ručak. Ako ste preko nedelje pazili na ishranu, nedelja može da bude dan opuštanja. Jedite pomalo, polako, pravite pauze između jela i uživajte.

Bundeva

Bundeva | Foto: Shutterstock

Povremeno iznenadim drage ljude i napravim jača gurmanska jela, ali uvek koristim manje masnoće jer ima najviše kalorija. Proverite šta imate u kući, dokupite nešto, upotrebite ostatke hrane ili suhomesnate proizvode...

Čorba od bundeve
Potrebno je:
600 g bundeve isečene na kockice
7,5 dl bujona (može od kockice)
1 dl pavlake za kuvanje
supena kašika ulja od zrna groždja
so, biber i peršun list
Kalorijska vrednost po tanjiru 189 kcal


Priprema:
Bundevu isecite na kockice. U sud stavite pola skuvanog bujona i stavite kockice bundeve da se obare. Kada omekšaju, štapnim mikserom ispasirajte kuvanu bundevu. Razređujte toplim bujonom do željene gustine. Posolite i pobiberite po ukusu. Sipajte u tanjire i ukrasite pavlakom i seckanim listovima peršuna.

Kanapei sa pančetom
Potrebno je:
2 suve kifle
100 g pančete
2 manja paradajza
100 g rendanog kačkavalja
Kalorijska vrednost po porciji 289 kcal


Priprema:
Kifle isecite na kolutove, kačkavalj narendajte, a pančetu kupite isečenu na tanke listiće. Paradajz isecite na kolutove veličine kanapea od kifle. U pleh stavite papir za pečenje, poređajte kiflu isečenu na kolutove, stavite pančetu, stavite odozgo kolut paradajza i pospite kačkavaljem. Možete sredinu probosti čačkalicom. Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni petnaestak minuta. Mogu se služiti topli i hladni.

Gulaš sa pečurkama

Potrebno je:
600 g telećeg ili junećeg mesa (najbolje od plećke)
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
šargarepa
2 dl soka od paradajza
2 supene kašike ulja
supena kašika gustina
500 g pečuraka
so, biber, aleva paprika, suvi začin, lovor list, peršunov list
Kalorijska vrednost po porciji 546 kcal


Priprema:
Meso isecite na kockice, crni luk sitno iseckajte, beli luk na listiće, a šargarepu na kolutiće. Ugrejte širu šerpu, sipajte ulje, crni i beli luk i dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast. Dodajte meso i propržite zajedno sa lukom. Kada porumeni sa svih strana, dodajte šargarepu, malo prodinstajte, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku po ukusu, promešajte i nalijte vodom da voda prekrije meso. Ako volite ukus lovorovog lista, stavite da se zajedno kuva. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi dok meso ne omekša. Nalivajte toplom vodom po potrebi. Kada je meso omekšalo, sipajte sok od paradajza. Potrebno je da malo prokuva. Pečurke isecite na četvrtine i dovoljno je da se kuvaju sa gulašom oko desetak minuta. Gustin razredite sa malo vode, sipajte polako i mešajte. Kuvajte još 5 do 8 minuta.

Paketići od kora sa čokoladom
Potrebno je:
4 kore, tanke za pitu
8 kockica čokolade
1 jaje l2 supene kašike otopljenog putera lvanilin šećer i cimet za posipanje
Kalorijska vrednost po komadu 168 kcal


Priprema:
Koru namažite otopljenim puterom, složite drugu, namažite puterom, pa treću isto namažite puterom. Četvrtu oštrim nožem isecite na četiri iste trake. Svaku traku isecite na dva dela. Na svaki deo stavite kockicu čokolade. Ivice namažite razmućenim jajetom, dobro zalepite ivice. U pleh stavite papir za pečenje, složite paketiće, pospite vanilin šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 dok ne porumene. Kada su pečeni, pospite ih cimetom, prah šećerom ili pomešajte cimet i prah šećer.

Salata od zelene boranije sa čeri paradajzom

Potrebno je:
500 g zelene boranije
300 g čeri paradajza (najbolje je da kombinujete crvni i žuti)
glavica crvenog luka
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, sok od limuna
Kalorijska vrednost po porciji 155 kcal


Priprema:
Boraniju blanširajte ili skuvajate na pari. Prohladite je u hladnoj vodi da zadrži lepu zelenu boju. Složite na tanjir, dodajte čeri paradajz. Prstima ga malo stisnite da pusti sok. Crveni luk isecite na polukrugove. Posolite, pobiberite, promešajte, pospite sokom od limuna i maslinovim uljem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP