Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZA BUDUĆE GENIJALCE

Cake za dobro pamćenje

Autor: Nataša Lazović | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Počinje nova školska godina, što je pravo vreme da vas podsetimo na nekoliko trikova za brzo i lako učenje. Ako ste roditelj, vaša je obaveza da nadgledate dete, tvrde stručnjaci, čak i kada ne znate odgovore, u kom slučaju predlažu da se zajedno upustite u istraživanje...

Kad se  gradivo uči istog dana nakon škole, dva sata je  dovoljno

Kad se gradivo uči istog dana nakon škole, dva sata je dovoljno | Foto: Shutterstock

- Kod prvaka roditelji mogu mnogo da pomognu. Treba ih ohrabrivati da oni to mogu, da su mali genijalci, da pamte u letu i slično (podsetite ih kako su u vrtiću lako pamtili pesmice). Treba zanati da je za prvake polazak u školu, osim što je lep i uzbudljiv, isto tako i šokantan – kaže za „Alo!“ psiholog Aleksandra Janković.

Omiljeni kolači


Ne zaboravite da dete posle truda pohvalite i nagradite.
- Naravno da mu ne treba plaćati za učenje, ali ga treba nagraditi na neki način. Pustite ga da ode kod druga, spremite mu omiljene kolače, odvedite ga negde... Neka učenje poveže i sa nekom aktivnošću koja mu prija – savetuje psiholog.

Mnemotehnika

Kao dobar sistem za bolje pamćenje pokazale su se asocijacije (mnemotehnika). Na taj način može da poveže reči, pojmove ili fotografije s informacijama. Tako se, recimo, umesto grupe pojmova koriste kratice od njihovih početnih slova
- Poznata je asocijacija na 1389. godinu kada „jedva (jedan) Turci osvojiše državu“. Dete treba ohrabribavati da bude kreativno i samo iznalazi svoj sistem – kaže psiholog.

Na sav glas
Ponavljanje je majka odličnog uspeha. Kampanjskim učenjem u mozak ulazi previše informacija, koje ne mogu pravilno da se apsorbuju, pa se deo njih izgubi.

- Detetu u nižim razredima treba pomoći da iz teksta izdvoji glavne ideje, podvuče ih ili napiše sažetak. Mora se razlikovati sposobnost prepoznavanja i reprodukcije. Ponavljanje naglas je odlično za proveru znanja, tako se postiže da pažnja ne luta, vežba se za čas i ublažava trema – objašnjava Aleksandra.

Učenje kao igra
Suština je da se naučeno gradivo konstantno ponavlja i povezuje s postojećim. Takođe, kad god je to moguće, treba naći praktičnu primenu gradiva, kroz primere iz života, filmova i slično…
- Decu vodite u muzeje, Teslin muzej je, recimo, izvrstan. Podstičite ih da koriste interaktivne sadržaje na internetu, organizujete takmičenja, kvizove znanja.

Gore dole
I poza koja se zauzima prilikom učenja je bitna.
- Dok se leži, mišići su opušteni, a deca pospana. Sedeći stav je zato bolji, mišići su zategnuti i ne preterano opušteni. Šetanje po sobi takođe nije loše, tako dolazi do pražnjenja neprijatnosti i veće agilnosti.

Dok je friško
- Nemojte za učenje izdvajati celo posle podne. Kod kuće treba obraditi ono što se tog dana radilo u školi, jer su kapaciteti za usvajanje veći, a gradivo sveže, te će detetu biti potrebno manje vremena. Odredite da se uči, recimo, od 13 do 15, i to je to.

Mocart ili ne
 

Pojedini psiholozi predlažu da se kao tonska podloga za učenje pusti lagana, opuštajuća (instrumentalna) muzika.
- Treba biti oprezan, jer muzika odvlači pažnju, kao i bilo koji stimulans. To je dobra preporuka prilikom zagrevanja za učenje ili kad se dete bavi kreativnim aktivnostima, kao što su crtanje ili likovno – sugeriše Aleksandra.

Poslednji komentari
  • pavic slavica Vreme: 01.09.2014 10:47h

    Tesko je izbaciti svr te najomirnice ali vredi pokusati

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP