Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PRAVILA ZA IZGLAĐIVANJE NESPORAZUMA

Čarobna reč „izvini“

Autor: Ekipa Alo! | 03.10.2014 - 07:15:00h | Komentara: 0

Uh, zabrljali ste. Nije bilo namerno, jednostavno vam se omaklo da povredite nekoga… Ništa ne brinite, jedna čarobna reč izvini, ali od srca, popraviće svar. Evo kako se treba poneti kada napravite grešku...

Nakon  izvinjenja pazite da ne ponovite sličan propust

Nakon izvinjenja pazite da ne ponovite sličan propust | Foto: Shutterstock

Priznajte sebi grešku
Izvinjenje ne može odmah da popravi stvar, ali može da pomogne u obnovi odnosa, i to samo ako je iskreno. Pre nego se izvinite treba najpre priznati samom sebi u čemu ste pogrešili. Druga strana će tako lakše oprostiti ako zna da krivac zna gde je pogrešio i čime ih je uvredio.


Ne prebacujte krivicu
Najbolje je ne izvinjavati se, ako to zaista ne mislite, jer ćete time samo dodatno povrediti drugu stranu. „Nisam tako mislio, ali tvoj stav je...“ - takvim frazama prebacujte krivicu i pokazujete da i dalje mislite da problem nije u vama već u nekom drugom. Najbolje je preuzeti odgovornost i izviniti se, ali tako da ne uvredite drugu stranu još više.

Iskrenost nije u poklonima
Toplo i iskreno izvinjenje videće se na licu i u tonu glasa bolje nego bilo koji skupoceni poklon. Veliki gestovi tek privremeno rešavaju stvar dok se problemi i dalje samo gomilaju. Pokloni ne poručuju da vam je žao već se shvataju kao mito.

Zaboravite na polovična rešenja
Polovično izvinjenje ne koristi nikome i samo pogoršava stvari. Umesto „nisam tako mislio“ ili „preteruješ“ recite nešto poput „pogrešio sam“ ili „nije to trebalo da uradim“.

Pokažite da se loše osećate
Pokažite da se istinski kajete zbog svojih postupaka i znate da su isti nekoga povredili. Time priznajete njihovu bol, ali i pokazujete kako se i vi „jedete“ zbog svojih reči.

Uradite to što pre
S izvinjenjem ne treba čekati predugo i najbolje je izviniti se što pre. Sačekajte tek toliko da se strasti smire, ali ne predugo jer će se stvari samo zakomplikovati. Što druga strana ima više vremena za razmišljanje to će više analizirati vaše postupke i greške. To može da rodi samo još veće zameranje.

Pazite šta radite

Nakon izvinjenja bar neko vreme bi trebalo da budete vrlo pažljivi da ne ponovite sličnu grešku. Ako je ponovite, ispašće ili da je vaše izvinjenje bilo lažno ili da ste u principu nepažljivi i da niste u stanju da vodite računa o potrebama drugih, što svakako nije za pohvalu.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP