Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

Čarobne granule

Autor: | 23.02.2013 - 07:50:00h | Komentara: 0

Pilinzi imaju dvostruku ulogu u nezi kože. Prva je da blago skidaju gornji sloj kože i prljavštinu, s obzirom na to da sadrže abrazivne čestice, a druga je da neguju i hrane jer sadrže biljna ulja. Evo kako i vaš ten može da zablista…

Mlevene žitarice, cvetovi  biljaka, kuhinjska so, kafa i mak izvrsni su za čišćenje kože

Mlevene žitarice, cvetovi biljaka, kuhinjska so, kafa i mak izvrsni su za čišćenje kože | Foto: Shutterstock

Piling se radi jednom nedeljno, a nanosi se na mokro lice ili telo. Ako postoje neka oštećenja kože (otvorene rane, upale i slično), bolje sačekajte dok se promene ne povuku. U pripremi zaista možete dati mašti na volju i sastavljati predivne kombinacije izborom raznih abrazivnih sastojaka i biljnih ulja.


Abrazivni sastojci
- mlevene žitarice (kukuruzni griz, pšenični griz, fino mlevena zob). Ovakve pilinge treba pripremati uvek sveže jer su podložni kvarenju i treba naći što finije i sitnije čestice.

- mlevene koštice i ostali tvrdi delovi biljaka (koštice kajsija, breskvi, maslina, ljuski kokosa, oraha). Ovi pilinzi su stabilniji, pa ne moraju da uvek budu sveži.

- cvetni delovi biljaka - neke cvetne delove je potrebno lagano usitniti kako bi se dobile finije čestice (cvetovi lavande, kamilice, hajdučke trave...).
n kuhinjska so, himalajska so, smeđi šećer...

Piling

Piling | Foto: Shutterstock

Kako deluju
Neki abrazivni sastojci poput koštica kajsije ili breskve nemaju lekovita svojstva, dok mlevene žitarice otpuštaju skrob i druge sastojke koji daju vlažnost i štite kožu od isušivanja. Piling od cvetova lavande je lekovit jer podstiče regeneraciju kože, cvetovi kamilice i hajdučke trave deluju izrazito protivupalno i prijatnog su mirisa.


I još nekoliko ideja: pilinge možete pripremati i od mlevenog maka, mlevene kafe, mlevenih lešnika, badema, oraha (orasi sadrže velike količine vitamina E ).

Recept plus
Biljna i eterična ulja stavljaju se prema želji i nameni, a neka od ulja koja možete koristiti svakako su maslinovo, bademovo, ulje od jojobe, nevena, avokada, kao i maslaci (karite, kakao...).

I za kraj evo jednog jednostavnog i delotvornog recepta za pripremu pilinga: 30 g kukuruznog griza, 15 g biljnog ulja, dobro promešati i ostaviti desetak minuta da odstoji, dodati pet grama biljnog glicerola i 5-6 kapi eteričnog ulja.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP