Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEDELJNI RUČAK

Čarolija zimskog povrća

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 07.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Zimsko povrće - kupus, karfiol, kelj, praziluk i rotkva su bogati vitaminima i mineralima. U zimskoj ishrani treba koristiti različite vrste luka i obavezno svež ren. Štite od prehlada i čiste organizam.

Čarolija zimskog povrća

Čarolija zimskog povrća | Foto: Profimedia

Ljuti začini pojačavaju cirkulaciju i greju telo. Kiselo povrće, posebno kiseli kupus, odličan je izvor vitamina C. Koristite sezonsko voće i povrće, pripremajte razna jela i salate. Kuvanje štedi vaš budžet, donosi mnogo zadovoljstva i jedino tako ćete znati šta ste zaista pojeli.

Korpice sa kremom od vanile

Potrebno je:

- 4 kore za pitu
- puding od vanile
- 3 supene kašike šećera
- 3 dl mleka
- 50 g putera
- vanilin šećer
- malo ulja

Priprema:
Kore složite i isecite kuhinjkim makazama na 12 kvadrata. Skuvajte puding, dodajte puter i ostavite da se ohladi. Kalup za mafine okrenite naopako, namažite uljem. Svaki kvadrat poprskajte uljem i kiselom vodom. Kvadrate stavite preko pleha okrenutog naopako. Ispecite kore u ugrejanoj rerni. Ostavite da se korpice malo prohlade, skinite sa kalupa i kada se potpuno ohlade, nafilujte ih. U fil možete dodati kandirano i suvo voće, možete posuti rendanom čokoladom, cimetom...

Čorba od dimljenog mesa

Potrebno je:

- 200 g suvog vrata ili karea
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 200 g ribanca
- 2 supene kašike ulja
- lovorov list
- kašičica slatke paprike
- so, biber po ukusu

Priprema:
Suvo meso isecite na veće kockice. Stavite u sud, nalijte vodom i prokuvajte. U drugi sud stavite ulje i naseckan crni i beli luk. Prodinstajte na umerenoj temperaturi. Dodajte slatku papriku, malo je ugrejte i nalijte supom od dimljenog mesa. Dodajte ribanac, a možete staviti krompir ili testeninu i čorbe će biti različite. Stavite lovorov list i začine po ukusu. Na umerenoj temperaturi kuvajte oko pola sata. Pre serviranja pospite listovima seckanog peršuna. Ovako pripremljena čorba sa prepečenim hlebom može biti kompletan obrok.

Salata od karfiola

Potrebno je:

- veća glavica karfiola
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika jabukovog sirćeta
- so, biber i seckani listovi svežeg pešuna

Priprema:
Karfiol isecite na cvetove. U sud stavite vodu da proključa, posolite i kratko prokuvajte cvetove karfiola. Odmah ih isperite hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. U sudu napravite dresing od ulja i sirćeta, malo dodajte vode, posolite i pobiberite. Probajte ukus i ako je potrebno, dodajte još začina. Na velikom tanjiru rasporedite blanširan karfiol i prelijte dresingom.

Zapečeni rezanci sa prazilukom

Potrebno je:

- 400 g testenine
- 500 g praziluka
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 3 jaja
- 2 dl pavlake
- so, biber

Priprema:
Praziluk presecite na pola da lakše odstranite nečistoću, operite i isecite na polumesece. U sud stavite ulje i prodinstajte praziluk na srednjoj temperaturi da omekša i ostane svetle boje. Testeninu obarite u dosta posoljene vode. Ocedite i ostavite da izađe para. Sjedinite sa dinstanim prazilukom. Posolite i pobiberite po ukusu. Umutite viljuškom jaja i dodajte pavlaku i sve dobro promešajte. U sud za pečenje stavite peki papir, sipajte testeninu, prelijte jajima i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni C.

Francuska musaka

Potrebno je:
- 400 g junećeg mlevenog mesa
- 2 krompira
- glavica crnog luka
- 50 g putera
- 1,5 dl mleka
- 100 g kačkavalja
- 2 supene kašike ulja
- so, biber i malo muskantnog oraščića

Priprema:
U sud sipajte ulje i na srednjoj temperaturi izdinstajte sitno naseckan crni luk. Dodajte meso i dinstajte dok ne promeni boju. Posolite i pobiberite. Krompir obarete, izgnječite, dodajte toplo mleko, puter, so i narendan muskantni oraščić. U posudu za pečenje stavite meso, prelijte pireom od krompira i odozgo pospite narendanim kačkavaljem. Zapecite u rerni da korica bude zlatnožute boje. Možete smanjiti količinu mesa, a dodati neko dinstano ili bareno povrće. Odlično se kombinuje sa patlidžanom.

Poslednji komentari
  • rada Vreme: 07.12.2014 11:05h

    Jako dobri i brzi saveti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP