Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČUDESNA MOĆ ALOJE VERE

Cela apoteka u jednoj biljki!

Autor: Ekipa Alo! | 28.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Aloja vera sadrži više od 250 bioaktvinih sastojaka neophodnih za ishranu ćelija, materije koje ublažavaju posledice različitih upala i alergija, delotvorna je kod bolesti desni, reguliše lučenje želudačne kiseline i još mnogo toga…

Ne treba  zaboraviti da je ova biljka  ujedno i vrlo  hranljiva

Ne treba zaboraviti da je ova biljka ujedno i vrlo hranljiva | Foto: Shutterstock

Poznata Kleopatri
Ova lekovita biljka potiče iz Severne Afrike, izgledom podseća na kaktus i sadrži dosta vode. Bogata je vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, E i cinkom. Ima antibakterijsko delovanje, pa zbog toga uspešno sprečava sve vrste infekcija.


Lice i telo


Za čišćenje lica pomešajte gel od aloje, maslinovo ulje i ružinu vodu (tačan odnos nije ključan). Toj smesi dodajte nekoliko kapi ulja od semenki grožđa. Nanesite na lice i isperite vodom. Svoj novi “čistač” držite u frižideru.
Aloja vera čini čuda u hidratiziranju kože. Na očišćeno lice (ujutro i uveče) nanesite gel. Ova biljka će postepeno uklanjati mrlje i nepravilnosti sa lica. Odlično deluje i u borbi protiv bora i uopšte kao antiejdžing proizvod.
Sa alojom možete napraviti piling za suvu kožu. Pomešajte u blenderu dve kašike gela aloje, dve kašike smeđeg šećera i kašiku čistog limunovog soka.
 

Aloja je u Rusiji poznata kao “eliksir mladosti”, dok su je stari Egipćani nazivali “biljkom besmrtnosti”, a u nekim krajevima zovu je još i “kraljicom lekovitih biljaka”. Postoji i verovanje da je aloja vera jedna od Kleopatrinih tajni za negu kože.

Leči spolja
Raspon lekovitih svojstava ove biljke je zaista impresivan. Najčešće se koristi za lečenje opekotina, posekotina, uboda, posledica zračenja, za negu kože lica i tela i drugih dermatoloskih problema, uključujući i psorijazu.

Ako u bašti imate ovu biljku, jednostavno odsecite vrh jednog lista i razmažite unutrašnjost na ranu. Možete i oljuštiti spoljni sloj lista i tako pripremljenu oblogu staviti na kožu.

Ako niste baš spretni u “sam svoj majstor” metodama, preparate od aloje možete kupiti u prodavnici. Najčešće ćete ih naći u obliku gela ili soka i možete ih direktno naneti na opekotinu. Neki povezuje ovu biljku i s aknama. Ako aloju nanesete direktno na akne, uskoro nećete imati probleme sa tenom.

Leči iznutra

 | Foto: Shutterstock


Leči iznutra
Ne treba zanemariti činjenicu da je ova biljka ujedno i izuzetno hranljiva. U kombinaciji sa raznim voćem je odličan okrepljujući prirodni napitak, bogat mineralima i vitaminima. Nije preporučljivo jesti lišće, ali možete dodati pokoju kašičicu gela vašoj dnevnoj ishrani.

Aloja vera se danas primenjuje za lečenje mnogih bolesti kao što su alergije, astma, bronhitis, dijabetes… Pomoću ove biljke uspešno se leče i anemija, hepatitis, višak holesterola u krvi, problemi sa varenjem, nesanica, depresija, kao i posledice hemioterapije i radioterapije.

Prirodan detoks

Za one koji ne vole da čekaju da organizam oslabi i da se bolest javi, uvođenje dobrih navika je svakako dobar izbor. Za početak, treba izbaciti sve otrove iz organizma. Prirodan, komforan način za detoksikaciju je svakodnevna upotreba hladno ceđenog, organskog soka „Aloe veraESI“. U svakoj boci nalazi se više od 200 prirodnih aktivnih sastojaka: vitamina, enzima, polisaharida, aminokiselina i oligoelemenata. Ovi dragoceni sastojci jačaju zdravlje, neutrališu viruse i bakterije, štite ćelije, ubrzavaju detoksikaciju i podižu imunitet. Redovnom upotrebom ovog soka olakšava se kontrola visokog krvnog pritiska, smanjuje se nivo LDL holesterola i smanjuje se rizik od ateroskleroze. Sok „Aloe vera ESI“povoljno utiče na nivo šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Poslednji komentari
  • Aleksandar Vreme: 26.09.2014 16:27h

    Prvi detaljan opis ove biljke dao je Dioscorides u periodu od 41. do 68. godine naše ere. Pisao je o biljci koja donosi miran san, čisti stomak, leči opekotine, zaustavlja krvarenje kod rana…Aloe, biljka veoma duge i bogate tradicije pripada porodici ljiljana(Liliaceae). Postoji oko 250 različitih podvrsta aloe. Najlekovitija među njima je Aloe Barbadensis Miller ili Aloe vera. Sve o biljci Aloe vera možete pročitati na blogu www.alojavera.wordpress.com

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP