Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HEPATITISA

Čiste ruke pola zdravlja!

Autor: Nataša Lazović | 28.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Danas je Svetski dan borbe protiv hepatitisa, a udruženje za pomoć obolelima “Hronos” će obeležiti ovaj dan u Beogradu (na Trgu republike u 17 časova) i Kruševcu kako bi se podigla svest kod javnosti o prevenciji hepatitisa B i C, načinima otkrivanja, efikasnog lečenja i sveprisutnoj stigmatizaciji obolelih.

Žutica, povišena  temperatura,  mučnina, povraćanje  i bolovi u stomaku su  mogući simptomi bolesti

Žutica, povišena temperatura, mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku su mogući simptomi bolesti | Foto: Shutterstock

Procenjuje se da u Srbiji ima 500.000 obolelih od hroničnih virusnih hepatitisa od kojih je na lečenju samo mali broj pacijenata. Brojke navode da treba dosledno sprovoditi vakcinaciju na hepatitis B, a na hepatitis C testirati širu populaciju kroz povećanje dostupnosti testova. Udruženje poziva sve građane koji smatraju da su bili u kontaktu sa virusom da se testiraju.


Tihi ubica
Hepatitis označava zapaljenje jetre. Virusni hepatitisi su A, B, C, D, E, F i G, od kojih B, C i D spadaju u hronične (kada virus ostaje aktivan duže od 6 meseci).

Hepatitis B se prenosi krvnim i seksulanim putem, kao i preko telesnih tečnosti. Kod hepatitisa C glavni put prenosa je krvni put.

Ipak, samo 20 odsto obolelih od HCV-a zna da nose ovaj virus, zbog toga što su simptomi blagi i neupadljivi. Po tome je ovaj virus nazvan „tihi ubica“.
Zbog porasta broja obolelih od hroničnih virusnih hepatitisa smatra se da je u toku tiha pandemija koja će svoj maksimum dostići u narednih 5 - 7 godina. Bolest se ne prenosi: rukovanjem, grljenjem ili boravkom u istoj prostoriji sa obolelom osobom. Terapija za HBV i HCV je u našoj zemlji ograničeno dostupna.

Prevencija
Ukoliko imate razloga da sumnjate da ste zaraženi hepatitisom trebalo bi da o tome obavestite vašeg lekara i da tražite da budete testirani. Hepatitisi nemaju simtome kojima se izdvajaju od drugih bolesti, a mogući znaci su: žutica, povišena temperatura, mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku... Trajanje i način lečenja, kao i šanse za uspešno lečenje veoma se razlikuju zavisno od tipa hepatitisa.

Sa ovim virusima se veoma često srećemo u svakodnevnom životu, ali postoji mnogo toga što možemo da uradimo da smanjimo šansu da se zarazimo. Prevencija za hepatitis tipa B su vakcina, redovna higijena, pranje ruku posle nužde i menjanja pelena, kao i pre pripreme hrane. Kod hepatitisa C preporučuje se izbegavanje rizičnog seksualnog ponašanja, korišćenje sterilnih igala (kada je reč o narkomanima) i oprez kod tetoviranja i pirsinga.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP