Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Čistite svoje mobilne telefone!

Autor: Mondo | 14.01.2015 - 19:17:00h | Komentara: 0

Zanimljivo istraživanje studenata jednog Univerziteta u Engleskoj. Koliko su naši mobilni telefoni zaista prljavi? Utvrdili su: osim što skladište naše kontakte, skladište i bakterije!

Lekari snimali zahvat  mobilnim  telefonima

Mobilni telefon | Foto: Emil Čonkić

Mobilni telefoni odavno su postali sastavni deo naših života. Nosimo ih po džepovima, u torbicama, tašnama...

Koliko su, zapravo, ove spravice zdrave i kakve sve opasnosti nose? Nije tajna da postoji opasnost od zračenja, ali još više od toga što su oni skladište za bakterije. Kao što skladište kontakte u imeniku, fotografije i drugi sadržaj, tako skupljaju i raznoraznu prljavštinu.

Da li ste nekad uhvatili sebe kako čačkate nos, a odmah potom krenuli da kuckate sms poruku?

Dobro, priznajte!

Upravo je ovo bila tema istraživanja studenata jednog Univerziteta u Engleskoj, koji su uz pomoć laboratorijskih aparata utvrdili koliko su zapravo prljavi mobilni telefoni. Oni su testirali svoje uređaje i konstatovali da su oni idealan teren za bakterije (fotografija to potvrđuje).

Na primer: ako čačkate nos, a potom tim prstom dirate telefon, svom telefonu ste "poklonili" bakteriju Stafilokokus aureus ili zlatni stafilokok. Reč je o bakteriji koja izaziva mnoštvo različitih infekcija i intoksikacija počev od manjih infekcija kože (furunkul, karbunkul, infekcija rane...) do teških bolesti poput sepse, zapalenja pluća, sindroma toksičnog šoka...

Sve ovo zvuči opasnije nego što zaista jestem ali dovoljno upozoravajuće da održavate svoje mobilne telefone, da ih čistite. Bar ponekad.

Profesor molekularne biologije na Univerzitetu Sarti Sajmon Park dao je svojim studentima zadatak da testiraju svoje mobilne telefone na prljavštinu koju prikupljaju i nose.

"Svaki telefon ima svoju priču. Iz rezultat mojih studenata možemo da vidimo da mobilni telefoni nisu samo skladišta za kontakte, već i da su prava mala istorija naših života i kontakata sa drugim ljudima i stvarima. Svašta na njima može da se pronađe", kaže profesor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP