Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA KAD VAS MUČI OPSTIPACIJA

Creva u štrajku

Autor: Nataša Lazović | 19.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Osećate zov prirode i očajnički želite da odgovorite, ali vaš organizam to odbija, ili kada se najzad odazove, stolice su vam tvrde, suve i teško i bolno ih se oslobađate. Jednom rečju, muči vas opstipacija, ili narodski rečeno zatvor. Radite ovo i sve će ponovo glatko funkcionisati…

Unosite što više  hranljivih  vlakana i tečnosti,  redovno vežbajte

Unosite što više hranljivih vlakana i tečnosti, redovno vežbajte | Foto: Shutterstock

Mekinje i suve šljive
Najbolji način da obezbedite redovnu stolicu je da jedete više vlakana, 20-35 grama dnevno. Vlakna upijaju vodu i čine stolicu mekšom, što ubrzava kretanje produkta varenja kroz probavni sistem. Započnite dan cerealijama od mekinja. Neke marke sadrže i do 15 grama nerastvorljivih vlakana po porciji. Jedite dosta kuvanog osušenog pasulja, suvih šljiva, krušaka, smokava, ovsa i koštunjavog voća. Svi oni su dobar izvori rastvorljivih vlakana, koja se u crevima pretvaraju u gel i pomažu da se omekša stolica. Seme lana je takođe bogato vlaknima, a sadrži i omega-3 masti, koje su dobre za srce i cirkulaciju. Dva ili tri puta na dan uzimajte po supenu kašiku. Ako vam se ne sviđa njihov ukus, samljite ga u mlinu za kafu i dodajte po pola kafene kašičice u sok od pomorandže.


Jutarnja šetnja
Kako povećavate unos vlakana, vodite računa da pijete i dosta vode - najmanje osam čaša na dan. Vlakna izuzetno dobro apsorbuju tečnost i ako je ne pijete dovoljno, vaše stolice mogu postati male, tvrde i mogu izazvati bol prilikom napuštanja organizma.

Kafopije su sigurno primetile da kofein ima uticaj na stvaranje meke stolice. Samo nemojte piti previše kafe, to je takođe diuretik i ukloniće tečnost iz vašeg organizma. Ako ne volite kafu, čaj ili šolja tople vode sa limunom ili medom takođe mogu stimulisati debelo crevo. Čaj od maslačka ima blag laksativni efekat. Potopite kafenu kašiku njegovog osušenog korena u šolju ključale vode i pijte jednu šolju napitka tri puta na dan.

Nemojte zaboraviti na vežbanje. Postoji dobar razlog da ujutru krenete u šetnju: kada pokrećete svoje telo, pomažete da se hrana brže pokreće kroz creva. Nastojte da praktikujete najmanje jednu šetnju svakog dana.

Zov prirode
 

Nikada ne ignorišite zov prirode. Ako to radite, izazivate zatvor. Takođe, nikada ne pokušavajte da forsirate paržnjenje creva. Možete izazvati pojavu hemoroida ili analnih fisura (ranica). Oni ne samo da bole već i pogoršavaju zatvor jer sužavaju analni otvor.

Uzroci
 

Najuobičajeniji razlog stupanja creva u štrajk je nedostatak u organizmu hranljivih vlakana i vode. Drugi uobičajen uzrok je zanemarivanje poziva za defekaciju. Ako ste ujutru previše zauzeti jer žurite na posao, bolje je ustati deset minuta ranije. Opstipacija je čest pratilac trudnoće, a može biti i posledica hipotireoze, dijabetesa, depresije ili sindroma iritabilnog kolona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP