Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VINOGRADARSTVO

Crne sorte za vrhunska vina

Autor: Ekipa Alo! | 16.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Boju vina određuje izbor grožđa i proces pravljenja. Boja varira od zelenkastožute do ružičaste, crvene, crveno-ljubičaste, pa do plavo-crne. Kada se pravi belo vino, u proces fermentacije ulazi samo sok od grožđa (belog), što nije slučaj kada je u pitanju proizvodnja crvenog vina.

Kaberne sovinjon je jedna od najznačajnijih  sorti u svetu i mnogi ga zovu  kraljem crnog grožđa

Kaberne sovinjon je jedna od najznačajnijih sorti u svetu i mnogi ga zovu kraljem crnog grožđa | Foto: Shutterstock

Boja crvenih vina potiče od pokožice (ljuske), semenki i peteljki crnog grožđa, a ne od soka. Sok je po pravilu bezbojan, sem kod nekih vrsta koje imaju roze i crvenu boju. Predstavljamo vam neke do najznačajnijih sorti za dobijanje vrunskog crnog vina...


Pino noar (Pinot noir)
Ova čuvena sorta je zaštitni znak francuske regije Burgundije. Neka od najboljih vina koja se proizvode od ove sorte, koja se gajila još u 14. veku, dolaze iz oblasti Zlatne obale (Côte-d’Or) i veoma su skupa. Pino noar nije lak za uzgajanje, veoma je osetljiv i mnogo faktora bitno utiče na njegov razvoj, a naročito su opasni prolećni mrazevi, letnje kiše i vrućine, kao i hladne jeseni. Kada je mlado, vino pino noar ima voćne arome, naročito trešnje, šljive, maline i jagode. Starenjem se menja i dobija kompleksnost, pa se kod onih koja su duže odležavala često mogu osetiti arome čokolade, smokve, tartufa, ljubičice, neobičan miris divljači i dima. Ova sorta je veoma popularna i gaji se širom sveta, a naročito je značajna u proizvodnji šampanjca. Pino noar je veoma elegantno i pitko vino.

Sira (Syrah)
Visokokvalitetno grožđe koje je reputaciju steklo u francuskom regionu Rone. Sorta je preneta iz Azije, sa Srednjeg istoka, a sa velikim entuzijazmom gaji se u Australiji, gde pokazuje i veliki napredak. Relativno je laka za uzgoj, naročito u toplijim klimatskim uslovima i ima velike prinose. Vina od ove sorte idealna su za starenje i sazrevanje u buretu. Kada je mlado, ovo vino ima tamnu duboku boju i pomalo ljutkast i biberast ukus. Puno je u svom telu, dugovečno i lagano sazreva. Starenjem postaje kompleksnije, a pojavljuju se i nove, slatkaste arome kupine, crne ribizle i šljive, sa dimnim nagoveštajem. Ova sorta je danas izuzetno popularna, pretežno raste u Španiji, a najviše u njenom severnom delu u oblasti Rioha. Pogoduje joj da raste i u nešto hladnijim regionima i daje vino sa dubokom, tamnom bojom. Karakteristike su slične kao kod pino noara iz Burgundije.

Kaberne sovinjon (Cabernet sauvignon)
Kaberne sovinjon je jedna od najznačajnijih sorti u svetu i mnogi ga zovu „kraljem crnog grožđa“. Dominantna je sorta u jednom od najboljih vinskih regiona sveta, u Bordou, a veoma je popularan u celom svetu. Ova sorta proizvodi odlično vino, koje je puno tanina, ima veliki potencijal starenja, prosečno od 5 do 10 godina, kada i dostiže vrhunski ukus. Obično se meša sa drugim sortama da bi povećalo svoju kompleksnost. Kaberne sovinjon je tamnije grožđe sa debelom korom, daje prosečan prinos i zahteva malo laganiju, toplu klimu. Njegove prepoznatljive karakteristike su arome tamne trešnje, kedrovine, duvana i crne ribizle, a ako raste u hladnijim uslovima može dobiti i note zelenog bibera i masline. Većina proizvođača ga ostavlja da odleži u hrastovom buretu, kako bi dostiglo kompleksnost. U raznim klimatskim uslovima i na različitom zemljištu na kojem raste, daje i različite karakteristike, ali ipak uspeva da zadrži deo svojih osnovnih karakteristika. Njegova aroma crne ribizle odlično se slaže sa vanilom i ljutkastim ukusom koji dobija od hrastovog bureta, a naročito od barik bureta zapremine 225 litara, dok američki hrast kaberne sovinjonu daje izraženu notu vanile. Kako ne bi došlo do prezrevanja, mnogi proizvođači ga ostavljaju da stari kombinovano u novoj i staroj buradi.

Tempranilo (Tempranillo)
Mali nivo alkohola i mala kiselost pogoduju da se meša sa drugim sortama, a naročito sa garnacom i gracijanom. U ovom vinu lepo je izražena aroma jagode, malo je ljutkasto i oseća se nota svežeg duvana. Ima manji nivo tanina i veoma je zahvalna za starenje i sazrevanje u drvenoj buradi. Tempranilo su u Španiju doneli misionari iz Burgundije, a ime mu potiče od španske reči temprino, što znači rano i slikovito govori o njegovom ranom sazrevanju. I kao mlado, ovo vino je veoma pitko, sa umerenom težinom u svom telu. Može da bude dobro izbalansiran finim voćnim aromama sa blagom svežinom u kiselosti, ali u zavisnosti od toga u kom regionu, na kakvom zemljištu i u kojim klimatskim uslovima raste. U poslednje vreme veoma je popularan i u Argentini, Čileu i Kaliforniji.

Merlo (Merlot)
Merlo je blizak rođak kaberne sovinjona, a najbolje rezultate daje u francuskim oblastima Sent-Emiljon i Pomerol. Sadrži manje tanina i proizvodi vino koje sazreva mnogo brže i koje je mekše u svom sastavu i građi. Uspeva i u hladnijoj klimi, ali je prilično osetljiv na gljivice i druge bolesti. Merlo voli topliju klimu, ali velike vrućine mogu da dovedu do prebrzog sazrevanja, što može da uguši njegovu divnu notu šljive. Merlo zahteva hladnije i vlažnije zemljište, naročito u letnjim danima, jer suvo zemljište ne daje grožđu da ispolji karakteristike bitne za njegov buke. Merlo koji raste na krečnjačkom zemljištu daje veoma elegantna vina parfimisanog stila. Ova vina su meka, voćna i glatke građe, a u bukeu sadrže komponente zrelog bobičastog voća. Dobro su zaokružena, tamne i pune boje, imaju izražene arome crne ribizle, trešnje i metvice, a mogu biti i malo ljutkasta. Pojedini merloi mogu imati dug period starenja, a većina je spremna posle četiri godine.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 17.11.2013 07:47h

    TO sve ima na Internetu. Trebali ste pisati o NASIM kvalitetnim /tamnim/ vinima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP