Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Čulo mirisa govori koliko ćete živeti!

Autor: A.O. | 03.10.2014 - 08:54:00h | Komentara: 0

Merenje čula mirisa kod starijih lica može da pomogne lekarima da odrede kolike su šanse da ta osoba bude živa u narednih pet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.

loš miris, smrad

U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 odraslih, 39 odsto sa najslabijim čulom mirisa umrlo je u narednih pet godina, u poređenju sa 10 odsto koji su pravilno identifikovali mirise.
Naučnici kažu da gubitak čula mirisa ne uzrokuje direktno smrt, ali može da bude znak upozorenja.
Istraživači sa Univerziteta u Čikagu zatražili su od lica od 57 do 85 godina starosti, da učestvuju u kratkom testu mirisa koji je uključivao identifikovanje posebnih mirisa nanesenih na vrh olovke. Među ponuđenim mirisima bili su pepermint, riba, pomorandža, ruža i koža. Pet godina kasnije, 39 odsto ispitanika koji su imali najniži rezultat je umrlo u odnosu na 19 odsto sa umerenim rezultatom i 10 odsto sa odličnim rezultatom.
Uprkos činjenici da su u obzir uzete stavke kao što su godine, ishrana, pušenje, materijalno stanje i opšte zdravlje, istraživači su utvrdili da su oni sa najlošijim čulom mirisa u većoj opasnosti. „To ne znači direktan uzrok smrti već je predznak, rani sistem upozorenja. Ovo je brz i jeftin način da se identifikuju najugroženiji pacijenti“, rekao je profesor Džajant Pinto, vodeći istraživač ovog projekta, a prenosi Bi-Bi-Si.

Iako se ne zna tačna veza između godina života i čula mirisa, naučnici veruju da smanjena sposobnost identifikovanja mirisa nagoveštava manju regeneraciju ili obnovu ćelija u celom telu, jer zdravo čulo mirisa zavisi delimično od stalne obnove ćelija na liniji nosa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP