Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO ODGOVORNO PITI ALKOHOL?

Da čašica bude prijatelj!

Autor: | 13.10.2014 - 08:02:00h | Komentara: 1

Sezona slava je pred nama, što obično znači i poneku čašicu pića više. Međutim, kako piti odgovorno iliti uživati u alkoholu, a da budemo društveno odgovorni, kao i koja je količina dozvoljena, a da ne budemo svrstani u grupu akoholičara?

Izbegavajte zagrevanje alkoholom pred žurku i pijte sa bliskim ljudima kojima verujete

Izbegavajte zagrevanje alkoholom pred žurku i pijte sa bliskim ljudima kojima verujete | Foto: Shutterstock

Odgovor na ova pitanja možete pronaći u „Vodiču za odgovorno pijenje alkohola“, čiji cilj je prevencija alkoholizma, smanjenje štete izazvane upotrebom alkohola i unapređenje mentalnog zdravlja naših građana. Vodič je izdanje Instituta za mentalno zdravlje, uz podršku Udruženja pivara i sladara Srbije.


Socijalna destrukcija
Alkohol je neraskidivi deo tradicije i kulture Srba. Po najnovijim istraživanjima, u prethodnih 12 meseci alkohol je konzumiralo ukupno 72,2 odsto odraslih.
- Rizično pije 13,3 odsto odrasle populacije u Srbiji (22,1 odsto muškaraca i 4,6 odsto žena), a štetno pije (imaju oštećenje zdravlja) 6,2 odsto ispitanika. Alkoholizam je, prema našim procenama, prisutan kod tri do pet odsto odrasle populacije u Srbiji - kaže za „Alo!“ načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje prim. dr Ivica Mladenović.

Neodgovorno i rizično pijenje može dovesti do čitavog spektra posledica, od zdravstvenih, preko porodičnih, profesionalnih, pa do šire socijalnih. Naravno, najveća opasnost preti od razvoja alkoholizma.

- Odgovorno pijenje podrazumeva: za muškarce do dva standardna pića dnevno (14 nedeljno), a za žene i starije od 65 godina jedno standardno piće dnevno (7 nedeljno). Minimum dva dana u nedelji treba apstinirati od alkohola. Standardno piće je jedno malo pivo ili čaša žestokog pića (40ml) ili čaša vina (140ml) – kaže primarijus, i dodaje da vožnja pod dejstvom alkohola za 300 odsto povećava mogućnost smrtnog ishoda u saobraćajnoj nesreći!

Strategija
Naravno, iluzorno je očekivati da će svi u Srbiji odjednom početi da piju odgovorno, te je u ovom vodiču predložena strategija „kako piti odgovorno“, ali i šta nam je činiti kada povremeno preteramo sa pićem.

- Jedite pre nego što popijete alkohol, jedite jaku hranu dok pijete, unosite dovoljno tečnosti, isplanirajte tempo pijenja alkohola, preskočite neko piće – popijte sok, izbegavajte zagrevanje alkoholom pred žurku, izbegavajte ga kada se osećate loše i pijte sa bliskim ljudima kojima verujete – savetuje dr Mladenović.

Preuzmite besplatno

Vodič će biti javno promovisan na tribinama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde će biti i besplatno deljen. Prvi je u Domu omladine u Beogradu početkom novembra, a ovu publikaciju u elektronskoj formi možete besplatno preuzeti sa sajta Instituta za mentalno zdravlje „www.imh.org.rs“. Tu je i test čijom primenom lako možete saznati da li pijete odgovorno!

Saveti za pametno cirkanje


Obilan i kaloričan obrok sprečiće čak 30 odsto alkohola da pređe u krv, a onaj deo koji pređe će se sporije apsorbovati, što znači da se nećete brzo napiti. Hrana se preporučuje i dok pijete, naročito visokokalorične namirnice, poput sira i kikirikija, takođe, da bi se sprečilo naglo opijanje. Pre provoda popijte dovoljno vode, a osim alkohola, na žurci konzumirajte i vodu i sokove, nikako kiselu vodu. Važan je i tempo ispijanja – prosečno ljudsko telo uspešno metaboliše nešto manje od jednog standardnog pića (krigla piva, čašica rakije, čaša vina) na sat. Ispijanje više od jednog pića po satu dovešće do opijanja. Društvo je presudno za sprečavanje negativnih posledica, poput sedanja za volan u pijanom stanju, ili odlaska sa žurke sa nepoznatom osobom.

Poslednji komentari
  • Brka Vreme: 13.10.2014 16:09h

    Hahahahahahahahahahahaha

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP