Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TEŽE DRVCE DUŽE TRAJE

Da jelka dočeka proleće!

Autor: E. A. | 27.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Zimzeleno drvće okićeno mnoštvom šarenih lampiona i ukrasa centralni je deo novogodišnjih praznika i mada je veštačka jelka daleko praktičnija, ekonomičnija i ekološki prihvatljiva, mnogi i dalje ne mogu da zamisle Novu godinu bez prirodnog mirisa četinara u svom domu. Ako je i kod vas to slučaj, birajte isključivo onu sa busenom, a mi ćemo vam pomoći da je sačuvate i za narednu godinu…

Jela je  izdržljivija,  smreka  intenzivnije  miriše

Jela je izdržljivija, smreka intenzivnije miriše | Foto: Profimedia

Izdržljivost
Kod izbora novogodišnjeg drvca treba pripaziti na njegovu izdržljivost. Nordijska jela je savršen izbor zato što su joj iglice glatke, a grane snažne, tako da mogu da izdrže težinu svih ukrasa. Uprkos tome, smreka je najčešće birano drvce, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osetljivija je na promene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umerenom temperaturom.


Izmerite prostoriju
Prilikom kupovine osim na karakteristike treba pripaziti i na visinu jelke. Najbolje je prvo izmeriti visinu prostorije u kojoj mislite da je držite kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvce. Pritom treba imati na umu i visinu saksije u koju ćete je presaditi.

Što teže, to bolje
Nakon što pronađete drvce idealne visine, proverite koliko je teško, savetuju prodavci. Što je drvce teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati duže.

U kući
U kući drvce ne bi trebalo da stoji duže od desetak dana, a najbolje ga je smestiti dalje od izvora toplote (idealna temperatura je 15-18 stepeni). Izložena visokoj temperaturi, biljka bi mogla da prekine period mirovanja i pustiti nove izdanke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja napolje. Svaki dan je potrebno proveravati vlažnost supstrata u saksiji. On ne sme da se osuši, ali ni da bude previše vlažan. Osim toga, baš kao i sve druge biljke, povremeno je pošpricajte vodom.

U bašti
Ako nameravate da drvce posadite u bašti, pokušajte da iskoristite toplije dane kad tlo nije smrznuto kako biste iskopali rupu i zemlju preneli na toplije mesto. Tako vas smrznuto tlo neće prisiliti da sa sadnjom čekate do proleća. Ako padne sneg ili tlo bude smrznuto, saksiju umotajte kartonom ili jutanim džakom, iznesite je na zaštićenu terasu ili balkon, u hladno spremište ili garažu, gde može nekoliko nedelja da sačeka povoljnije uslove. Idealno mesto za sadnju je severna strana vrta jer će služiti kao prirodna zaštita od zimske hladnoće.

Feng šui kićenje
 

Evo šta feng šui učitelji savetuju kako da okitite i gde da smestite jelku kako bi vam donela bolju novu godinu...
Oni stručnjaci predlažu da jelku smestite u zavisnosti šta želite i očekujete od naredne godine, pa je stavite na istok za zdravlje i porodicu, na jugoistok za novac i obilje, na jug za slavu i reputaciju. Ukrasite je pravim bojama sa odgovorajuće strane sveta i na sever kačite lampione u plavoj, sivoj, crnoj i beloj boji da bi napredovali u karijeri. Na zapad, za kreativnost, ubacite boje piput sive i zemljanih tonova, na severoistok za samopouzdanje preporučuju se ukrasi u crvenoj, pink, žutoj i zemljanim tonovima, a iste boje stavljajte na jugozapad i nadajte se godini punoj ljubavi. Centar, za srce, ukrasite isto kao za severoistok i jugozapad.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP