Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PAZITE

Da li i do kada smeju da se piju lekovi kojima je istekao rok?

Autor: | 02.10.2014 - 10:01:00h | Komentara: 0

Hrana, kozmetika, proizvodi za čišćenje, pa i lekovi imaju svoj vek do kada se mogu smatrati upotrebljivima. Nažalost, mnogi od nas, kad im zatreba lek, uopšte ne uzmu kutiju da pročitaju koji je rok trajanja.

Većina lekova ima rok trajanja godinu dana od trenutka otvaranja. . Jako je važno da obratite pažnju na taj rok i da zapišete na kutiji kada ste ga otvorili. Lekovi nakon tog datuma ne samo da mogu da budu pokvareni, već i da ne odrađuju ono za šta su namenjeni.
Jednom kada im prođe rok ​​trajanja, lekovi gube svoju delotvornost. Neki lekovi mogu zadržati tu delotvornost još par meseci, ali posledice nisu vredne rizika.
Pojedine pilule, a naročito antibiotici za lečenje bakterijskih infekcija, kao što su upala pluća ili infekcija urinarnog trakta, nakon isteka roka trajanja mogu da postanu otrovni. Uostalom, njih svakako ne bi ni trebalo da uzimate na svoju ruku.
Važno je da lekove čuvate na odgovarajući način. Mesto za kućnu apoteku mora da bude suvo i tamno, a ako primetite bilo kakvu promenu u izgledi tablete (najčešće prvo promeni boju), obratite se lekaru ili farmaceutu pre nego što ga popijete.
Ako je nekom leku prošao rok trajanja, nemojte da ga držite u kući, pošto je opasan za zdravlje ukućana, već ga odnesite u najbižu državnu apoteku i zamolite farmaceute da ga odlože u medicinski otpad. Nipošto ih ne bacajte u kontejnere, jer su neke supstance toksične za životnu sredinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP