Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DA LI TREBA DA BRINETE

Da li spermatozoidi imaju rok upotrebe?

Autor: Mondo | 06.12.2014 - 17:19:00h | Komentara: 0

Glumac Čarli Čaplin je dobio decu u 70. i 73. godini. Medijski magnat Rupet Murdok je najmlađe dete takođe dobio u svojim sedamdesetim. Da li to znači da muškarci ne treba da brinu o roku upotrebe sperme?

spermatozoid

Ova tema je bila predmet mnogih studija koje su pokazale da i pored toga što muškarci proizvode spermu tokom čitavog života, njen kvalitet i kvantitet opadaju u kasnijim godinama.
Istraživanje urađeno na 1.938 parova u Francuskoj pokazalo je da žene mlađe od 30 godina imaju 25 odsto manje šansi da zatrudne ukoliko njihov partner ima preko 40 godina nego ako je sličnih godina njima. Takođe, žene između 35 i 37 godina imaju 50 odsto manje šanse da zatrudne ako njihov partner ima preko 40 godina.
Pored opadanja plodnosti, druga istraživanja povezuju i godine muškarca u kojima začne dete sa većim rizikom zdravstvenih i problema u učenju. Istraživanja pokazuju da deca čiji očevi imaju 45 i više godina kada se deca rode, imaju veće šanse da imaju slabe socijalne veštine, a da deca čiji očevi imaju 55 i više godina imaju veće šanse za dobijanje bipolarnih poremećaja nego ona čiji očevi imaju 20 do 24 godine u vreme začeća.
Ali, izgleda da se svi stručnjaci za plodnost slažu da kako muškarci stare, njihova sperma može pokazivati znake oštećenje DNA.
Prednost muškaraca je u tome što oni redovno proizvode novu, svežu spermu. To je jedan od osnovnih razloga zašto njihov biloški sat ne kuca tako glasno kao ženski. Dok se žene rađaju sa svim svojim jajnim ćelijama i ne prave nove (te stoga kada žena ima 40 godina toliko imaju i njene jajne ćelije), muškarci proizvode novu spermu na svakih 70 dana.
Muškarci proizvedu i do 30 milijardi spermatozoida na svake četiri nedelje. Oni se proizvode u semenicima u svakom testisu, a zatim sazrevaju prilikom kretanja kroz epididymis, mrežu cevi u zadnjem delu svakog testisa koji sakuplja i skladišti nesazrelu spermu.
Mnogi muškarci će proizvoditi spermu tokom čitavog života iako će broj spermatozoida opadati godinama. Ali čak i pored toga što se sperma proizvodi sve vreme, telo koje je proizvodi stari i, verovatno, njegovo zdravlje opada. Gojaznost, dijabetes, loša ishrana i nezdrav načn života igraju važnu ulogu u zdravlju sperme. Sve su to stvari o kojima treba voditi računa prilikom planiranja porodice.

 

Saveti za bolju spermu: 

Prestanite da pušite cigarete ili marihuanu. Pušenje se povezuje sa nižim brojem spermatozoida i njihovom manjom pokretljivošću. Duga upotreba marihuane može rezultirati nižim brojem spermatozoida i njihovoj nepravilnoj razvijenosti.
Smanjite piće. Alkohol može da umanji proizvodnju inače normalno formiranih spematozoida koji su neophodni za uspešno začeće.
Pazite na težinu. I muškarci sa viškom i sa manjkom težine mogu imati probleme sa plodnošću. Sa viškom težine može doći do hormonskih poremećaja, a kada je muškarac previše mršav on može imati umanjeni broj spermatozoida kao i njihovu funkcionalnost.
Umereno vežbajte. Previše vežbe može indirektno umanjiti broj spermatozoida smanjenjem testosterona u telu. I kao što verovatno i znate, izbegavajte steroide. Oni mogu izazvati smanjenje testisa i neplodnost.
Mislite na vitamine. Nizak nivo vitamina C i cinka može izazvati spajanje spermatozoida tako da vodite računa. Vitamin E je važan za borbu protiv slobodnih radikala koji takođe mogu uticati na kvalitet sperme.
Čuvajte se toksina. Radnici u fabrikama, gradilištima i oni koji imaju kontakt sa toksinima i otrovima (pesticidima, insekticidima, olovom, radijacijom ili teškim metalima) su pod rizikom.
S obzirom da neplodnost pogađa čak jednog u 25 muškaraca u današnje vreme, zdrav način života i ponašanje su presudni na putu ka očinstvu, piše Najbolja mama na svetu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP