Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SVAKI 12. BOLESTAN

Da li vam preti dijabetes?

Autor: Nataša Lazović | 14.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Možete imati dijabetes godinama, a da to ne znate, tvrde upućeni. Ova bolest može da ošteti oči, srce, bubrege i nervne završetke. Ako ste gojazni, imate više od 45 godina i imate porodičnu istoriju dijabetesa, i bez pojave prvih simptoma proverite krvnu sliku...

Slatkiši

Slatkiši | Foto: Shutterstock

Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes 366 miliona ljudi u svetu ima dijabetes, broj obolelih ubrzano raste i očekuje se da će se za 20 godina povećati na više od 552 miliona. U Srbiji boluje približno 600.000 osoba, odnosno 8,2 odsto stanovnika ima dijabetes.


Simptomi
Obično se kaže da šećerna bolest može lako da se prepozna po tome ako je neko “mnogo žedan, mnogo mokri, dobro jede, a uz to slabi (gubi na težini) i brzo se zamara (malaksao je)”. Za ovakvo nastajanje šećerne bolesti kaže se da je klasično, pošto su prisutne sve tegobe (simptomi) koje su karakteristične za ovo oboljenje.

Međutim, intenzitet tegoba može da varira. Oboleli najčešće ne misli da je bolestan, već ima svoje objašnjenje za prisutne tegobe (“slatko pije vodu posle jela”, “dosta radi, pa se znoji i dosta pije vode”, “dobro jede, pa mu se pije voda”, “ima suva usta, pa mora da pije vodu”…). Međutim, kada tegobe postanu toliko izražene da postaju uočljive i za sredinu u kojoj živi, obično se nađe neko ko ponešto zna o šećernoj bolesti, pa se tako oboleli na kraju javi lekaru.

Komplikacije
Dijabetes nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevina u organizmu, a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema. Od mogućih komplikacija tu su hipoglikemija, ketonurija i ketoacidoza, bolesti krvnih sudova, očna oboljenja, bolesti bubrega, bolesti srca, promene na koži i oboljenja nervnog sistema.

- Najčešća komplikacija je dijabetična polineuropatija, a nastaje zbog oštećenja malih krvnih sudova koji ishranjuju nervna stabla. Prvi znak je pojava preosetljivosti nogu na hladno, posebno pri spavanju. Takve osobe spavaju u čarapama, a kada dođu hladniji dani, navlače i po dva para čarapa. Zatim dolazi do trnjenja u prstima i stopalima, koje je posebno izraženo u mirovanju, nekada je takvog intenziteta da rementi san. Često je prisustvo grčeva u listovima nogu, koji se po pravilu javljaju noću. U poodmakloj fazi se javljaju bolovi u nogama, koji su nekada veoma jaki i ne smiruju se na uobičajenu terapiju – kaže za “Alo!” doktor Veselin Pavićević.

U nelečenim slučajevima dolazi do otežanog hoda usled razvoja slabosti u nogama, bolesnik često nogama zakači za nisku prepreku na tlu, recimo tepih. Slabost može napredovati do oduzimanja pojedinih nerava (stopalo pada!) ili do atrofije (sušenja) mišića.

- Dijabetična polineuropatija se lako dijagnostuje neurološkim i elektromioneurografskim pregledom, a lečenje se sprovodi primenom alfa lipoične kiseline – napominje doktor.

Preventiva
Ishrana bogata blitvom, keljom i spanaćem smanjiće rizik od pojave dijabetesa. Navedene namirnice obiluju magnezijumom, alfa-linolnom kiselinom, antioksidansima. Sve ovo pomaže preventivi dijabetesa. Vrlo mala količina dnevnog unosa cimeta značajno će redukovati prisustvo triglicerida, holesterola, glukoze.

Istraživanja su pokazala da će kafa smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2!
Odmor i spavanje u dovoljnoj meri pomoći će balansu hormona koji su zaduženi za regulisanje glukoze u krvi.

Fizička aktivnost u trajanju od bar pola sata sniziće nivo glukoze i pozitivno delovati na delovanje insulina. Duže šetnje, korišćenje bicikla, redovno vežbanje značajno će umanjiti rizik.

Plavi krug

Povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda “Plavi krug” danas organizuje besplatno merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u tržnim centrima u Beogradu, TC “Delta siti”, TC “Ušće” i IMMO autlet centru, od 10 do 16 časova. Posetioci štandova „Plavog kruga“ će, osim saveta u vezi sa dijabetesom, od aktivista dobiti i štampani materijal sa predlozima za zdravi doručak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP