Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PSIHOTEST

Da sam ja psihijatar...

Autor: | 03.08.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Svi izvlačimo pouke iz mudrih saveta, ljubaznih reči, pa i oštrih kritika. Prisetite se samo koliko puta ste se izborili sa nekom krizom, zahvaljujući verbalnoj podršci drugih. Ako bi došao trenutak da vi treba da budete osoba koja pruža podršku drugima, kako bi to izgledalo? Dajte što više detalja, zapamtite ih ili zapišite i pogledajte njihovo tumačenje.

Psihijatar

Psihijatar | Foto: Shutterstock

Pitanja:
1. Psihoanalitičar ste i imate svoju privatnu praksu. U kakvoj prostoriji biste primali pacijente koji dolaze na terapiju? Detaljno opišite sobu.
2. Prvi pacijent toga dana je došao. Šta je njegov problem, o čemu želi da priča s vama i čuje vaš savet? Kakav savet mu vi dajete?
3. Sedite naspram svog pacijeta i dajte mu stručne savete. Kako pacijent reaguje na njih?
4. Radno vreme je završeno, vi sedite za svojim stolom i sređujete papire, kad neko uleće u kancelariju. Ko je ta osoba koja dolazi kod vas posle radnog vremena? (dajte joj ime osobe koju poznajete.)
 

Rešenje:
Pacijent u ovoj priči predstavlja onaj deo vas koji žudi za podrškom i savetima. Odgovori koje ste dali označavaju ono što vam nadostaje u životu.
1. Opis kancelarije je opet nešto što vam nedostaje. Da li ste zamislili tihu prostoriju gde se možete osamiti ili razmišljati? Možda veselo i svetlo mesto gde je lako opustiti se? Ili je to bilo udobno toplo mesto gde ste se osećali sigurnim? Gde vam to podsvest govori gde treba da budete?
2. Problem koji pacijent iznosi je problem koji vas muči. Da li se radilo o problemima na poslu? Ljubavnoj vezi koja ne vodi ničemu? Ili nečem trećem?
Savet koji ste vi pružili pacijentu odgovor je na vaš problem, ali je to odgovor koji je dala ona vaša objektivna strana. Da li ćete biti u stanju da poslušate svoj savet?
3. Reakcija pacijenta na vaš savet pokazuje vam da li ste u stanju da prihvatite dobre savete kada ih dobijete. Da li je vaš pacijent slepo slušao i pamtio svaku vašu reč ili se s vama raspravljao i tvrdoglavo odbijao da prihvati ono šta je za njega najbolje. Možda ste imali osećaj da se pacijent slagao sa svakom vašom reči, ali da će čim izađe iz sobe sve to zaboraviti?
4. Osoba koja uleće u vašu kancelariju posle radnog vremena jeste neko ko vam zadaje najviše briga i problema. To ne mora da znači da je ta osoba neko ko vam dosađuje ili koga treba da se klonite. Saosećati s drugima je obeležje velike mudrosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP