Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

POVRTARSTVO

Da vam rodi dobra rukola

Autor: Ekipa ALO! | 21.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka koja spada u familiju Brasiccaeae (kupusnjača). Poznata je još pod imenima rikula, riga ili rokula. Kod nas je skoro nepoznata, iako divlji, samonikli oblici rukole rastu po našim baštama i poljima zajedno sa „korovskim” biljkama. Za ishranu se koriste mladi, sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova.

Rukola  najbolje  uspeva na lakim,  peskovitim i  srednje teškim  zemljištima

Rukola najbolje uspeva na lakim, peskovitim i srednje teškim zemljištima | Foto: Shutterstock

U vreme cvetanja može da naraste i do 60 - 80 cm. Listovi su eliptični i usečeni. Veoma je kvalitetno i lekovito povrće – sadrži dosta vitamina C (čak 100-200 mg na 100 g rukole), karotina, mineralne materije, a naročito gvožđe; dijetalna vlakna i druge korisne materije.


Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično cele godine. Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Gajenje rukole je veoma lako i jako brzo pristiže za berbu, za oko 40 dana. Sa njom nema problema u pogledu bolesti i osim buvača nema ozbiljnih štetočina.

Osnovna obrada se izvodi na dubini od 20 cm, ali predsetvena priprema mora biti jako kvalitetna zato što rukola ima izuzetno sitno seme, a gotovo se isključivo proizvodi iz semena. Đubri se sa oko 60-80 kg/ha azota, isto toliko fosfora, a zahtevi za kalijumom su nešto veći oko 100-120kg/ha. Setva rukole može početi rano u proleće, sredinom marta, a zatim se seje sukcesivno svakih sedam dana kako bi i pristizanje zelenih listova bilo produženo čak do zimskih meseci.

Seje se na razmak redova oko 25 cm, a u redu 3-5 cm, pri čemu se troši oko 1,5-2 kg/ha semena. Od mera nege treba primeniti samo zalivanje i redovno suzbijanje korova. Semenom rukole se lako rukuje, tako da možete baciti dva-tri semena u jedno mesto i sačekati da bar dva proklijaju, a zatim dobro proredite. Lako je možete direktno sejati, ali biće potrebno stalno proređivanje.

Mladice se tad mogu gajiti dok ne izrastu oko 5-8 cm, pre nego što ih posadite na udaljenosti od 23 cm. Ovaj razmak se može učiniti prevelikim, ali bliža sadnja ne daje bolji kvalitet listova i, s obzirom da veoma razuđene biljke imaju dosta hrane i vode, one su zdravije i duže traju. Listovi se beru čim su dovoljno široki za upotrebu i trebalo bi da dobijete oko tri do četiri branja od svake biljke tokom nekoliko meseci.

Lekovita svojstva


Ima sledeća lekovita svojstva: osvežava organizam, reguliše varenje, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj i koristi se kao afrodizijak. Zbog bogatstva antibakterijskih materija smatra se prirodnim antibiotikom. Rukola sadrži puno vode, ugljene hidrate, belančevine, kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor, kao i vitamine (A, C, K, B kompleks).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP