Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA JE ZA VAS BOLJE

Dijeta ili vežbanje?

Autor: E. A. | 16.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Idealno bi bilo da svi praktikujemo dijetu i vežbe istovremeno, ali stvari, nažalost, ne funkcionišu tako. Ipak, dođe vreme kada je svako od nas prinuđen da posveti više pažnje svom telu i zdravlju uopšte, pa nije loše znati u kojim slučajevima je bolje izabrati dijetu, a u kojim vežbanje…

Za bolje raspoloženje i  više energije opredelite se za fizičku aktivnost

Za bolje raspoloženje i više energije opredelite se za fizičku aktivnost | Foto: Shutterstock

Za bolje raspoloženje
Za bolje raspoloženje stručnjaci preporučuju vežbe. Situacija je slična kao i kod povećanja energije. Ako ste gladni, teško da ćete biti dobro raspoloženi. Tokom fizičke aktivnosti mozak otpušta hormone sreće, koji pridonose boljem raspoloženju. Najveću ulogu u tome igra serotonin.


Za zdravlje srca
Za očuvanje zdravlja srca i sprečavanje nastanka srčanih bolesti, stručnjaci preporučuju dijetnu ishranu. Naravno, idealno bi bilo kada bi se dijete sprovodile u kombinaciji s vežbanjem. Brojna su istraživanja pokazala da hrana u velikoj meri utiče na zdravlje srca, a najbolja je ona bogata masnim kiselinama omega 3 i upravo na njima treba da se temelji dijetalna ishrana za zdravlje srca.

Za mršavljenje
U borbi s kilogramima, stručnjaci preporučuju dijetu. Naravno, ni vežbanje nije naodmet, ali jedino sigurno sredstvo na putu do manjeg konfekcijskog broja je smanjen unos kalorija. Mnogo je lakše uneti 500 kalorija manje u organizam nego svaki dan aktivno vežbati u teretani jedan sat i sagoreti tih 500 kalorija.

Protiv karcinoma
Stručnjaci su tu vrlo jasni - u sprečavanju karcinoma treba pripaziti na ishranu, ali i redovno vežbati. Obilje voća i povrća, nemasne namirnice i mnogo vode, uz redovnu fizičku aktivnost, jačaju organizam i sprečavaju razne vrste bolesti, pa tako i karcinom.

Za više energije
Ako se želite opskrbiti energijom, morate početi da vežbate. Dijeta izaziva potpuno drukčiji učinak. Tokom vežbi naš mozak otpušta hormone poput dopamina, koji pridonose povećanju energije u telu. Ljudi koji redovito treniraju, pokazuje nekoliko istraživanja, imaju više energije i poleta od onih koji to ne čine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP