Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TEHNIKE KOJE POMAŽU DA PREGURATE DAN

Disanjem protiv stresa!

Autor: Ekipa Alo! | 03.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ako osećate kako od posla više ne možete ni da dišete, treba da znate da niste usamljeni. Dve od pet odraslih osoba pati od hroničnog stresa na poslu, a najbolji način da ostanete zdravi i ne poludite jeste da naučite da pravilno dišete!

Najbolji način da ostanete  zdravi i ne poludite jeste da  naučite da pravilno dišete

Najbolji način da ostanete zdravi i ne poludite jeste da naučite da pravilno dišete | Foto: Shutterstock

Duboko disanje mora biti bitan alat u vašem životu, objašnjava Džudi Martin, novinarka i autor portala “worklifenation.com”, posvećenog borbi protiv stresa na poslu. Disanje predstavlja vrata u tihi prostor unutar nas samih, zato savladajte ovih pet načina i razbijte radni stres.


1. Jutarnje disanje
Sedite na krevet i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz stomaka, kao da želite da zamaglite ogledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite da udišete i izdišete nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

2. U vožnji
Kada putujete do posla, pokušajte da primetite svoj dah. Ako ste u gustom saobraćaju, stres se povećava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeći do tri, zadržite se za trenutak i izdahnite na tri. Dok dišete, mislite u sebi: “Udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir.”

3. Za uzemljenje
Pre nego što započnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sedite udobno, ispravite se, opustite ramena. Stavite desnu ruku na stomak. Udahnite u jamu stomaka, duboko u dijafragmu i osetite kako vam je dah odgurnuo ruku. Dišite i osetite kako se dah širi telom.

4. Za podizanje energije
Sedite uspravno. Otvorite usta i imitirajte zvuk zadihanosti izmenjujući kratke udahe i izdahe poput šteneta. Zatvorite usta i nastaviti tim tempom disanja dopuštajući vazduhu da prolazi preko zadnje strane grla, pa unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite.

5. Za kraj radnog dana
Da biste završili radni dan, uspravite se na stolici. Zatvorite oči i fokusirajte se na lumbalni deo. Zamislite da je tamo bazen bele lave. Dište iz dijafragme. Uz svaki izdah lava se penje prvo u stomak, pa nastavlja prema srcu, grlu, području između obrva, a zatim izliva preko temena natrag ka krstima.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP