Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BUDITE OPREZNI!

Dnevno dodirnemo petnaest penisa?!

Autor: Mondo | 16.10.2014 - 12:16:00h | Komentara: 0

Juče je obeležen Svetski dan čistih ruku, a mi ćemo vas tim povodom podsetiti zašto je pranje ruku osnova higijene i zašto to ne treba nikada da preskačete.

pranje ruku sapun

Foto: Profimedia

Ako ne operete ruke svaki put nakon što ste koristili javni WC, bilo da je u restoranu, kafiću, na poslu ili fakiltetu, to je isto kao da ste dodirnuli polne organe ljudi koji takođe koriste isti toalet. U proseku, naše šake na taj način dođu u indirektni kontakt sa čak 15 penisa dnevno.
Udruženje za zaštitu potrošača Južne Koreje testiralo je nekoliko predmeta koji se najčešće koriste u svakodnevnom životu, kako bi utvrdili koji od njih sadrže najviše bakterija. Na prvo mesto izbili su držači na kolicima u supermarketima sa 1.100 kolonija bakterija na 10 kvandratnih centimetara, dok su drugo mesto zauzeli kompjuterski miševi u internet kafeima (690). Na trećem mestu se se našli držači u autobusima (380), a na četvrtom kvake od javnih toaleta (340). Na dnu liste su dugmići na liftu (130).
Prljavi su i naši mobilni telefoni, oni su čak u samom vrhu "štrokave liste". Razmilsite sami - kada ste poslednji put obrisali vaš telefon? Dakle, čak i ako ste nakon šopinga i ulaska u vašu kuću oprali ruke, napravili sendvič i uvalili se u fotelju sa daljinskim upravljačem za TV u jednoj ruci i mobilnim telefonom u drugoj, mnogo ste pogrešili.
Najprljaviji predmet u vašem kupatilu je - četkica za zube! Ako je umivaonik blizu toaleta, a četkice za zube vam stoje na otvorenom, zube praktično perete onim što se nalazi u šolji. Pranjem uklanjamo ostatke hrane i bakterije sa zuba, a na četkici završe i pljuvačka, a ponekad i krv, naročito ako osoba ima osetljive desni. Ako četkicu ne isperete temeljno svaki put nakon upotrebe, sve ovo ponovo će završiti u vašim ustima sledeći put kada budete prali zube. Takođe, članovi porodice često četkice odlažu u zajedničku čašu ili držač, što može da izazove i unakrsnu kontaminaciju četkica.
Na četkici za zube u proseku se može pronaći i do deset miliona mikroba različitih vrsta, od virusa gripa, do streptokoka, stafilokoka i bakterija izazivača problema sa desnima i karijesa.
Istraživanja širom sveta su pokazala da ljudska populacija, čak i u 21. veku, nije baš navikla da redovno i disciplinovano pere ruke, bez obzira na to što je "sapunjanje" jedna od najefikasnijih i najisplativijih mera prevencije mnogih bolesti. Prema istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, 73 odsto odraslog stanovništva i 75 odsto dece i omladine od devet do 19 godina redovno pere ruke.
Međutim, britansko istraživanje je pokazalo da tek svaka osma osoba uvek pere ruke pre jela, a svaka 13. će odbiti obrok ukoliko nema uslova da prethodno opere ruke. Neki podaci pokazuju da svake godine 3,5 miliona dece u svetu ne doživi svoj prvi rođendan zbog dijareje i pneumonije, koje su izazvane, između ostalog, prljavim rukama.
Zahvaljujući prljavim rukama možemo dobiti mnoge bolesti: dijareju, akutne respiratorne infekcije, stomačne infekcije i infekcije kože i očiju... Nije nam bio cilj da vam ogadimo rođene ruke. Samo da vas podsetimo da ih redovno perete - sapun i topla voda, kažu lekari, sasvim su dovoljni da ubiju većinu bakterija.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP