Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VINOGRADARSTVO

Dobra loza, slatko grožđe!

Autor: Ekipa Alo! | 15.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Od vremena nabavke do momenta sadnje potrebno je lozne kalemove zaštititi od izmrzavanja, isušivanja i napada plesni i štetočina, pa se moraju čuvati u odgovarajućem trapu ili skladištu. Vreme, od iznošenja loznih kalemova do njihove sadnje, treba da bude što kraće.

Najbolje je  lozu saditi  tokom marta,  odnosno čim  se zemljište  prosuši i zagreje

Najbolje je lozu saditi tokom marta, odnosno čim se zemljište prosuši i zagreje | Foto: Shutterstock

Priprema sadnog materijala pred sadnju obuhvata: pregled i odbacivanje sadnica koje ne odgovaraju postavljenim kriterijumima, prekraćivanje lastara na 1-2 okca, prekraćivanje svih korenova na 10-12 centimetara. Priprema kalemova treba da se izvodi na zaštićenom mestu, kako ne bi bili izloženi isušivanju od sunca ili vetra, treba ih održavati u vlažnom stanju kvašenjem ili provizornim trapljenjem u vlažnom pesku. Pripremljeni kalemovi moraju se zasaditi za 2-3 dana, piše magazin „Agrobiznis“.


VREME SADNJE: Loza se sadi najčešće u proleće i jesen, najbolje tokom marta, odnosno čim se zemljište prosuši.

DUBINA SADNJE: Lozu treba saditi tako da spojno mesto na loznom kalemu bude u nivou površine zemlje. Na nagnutim terenima, usled erozije na gornjim delovima parcele, dolazi do spiranja, a na nižim do zatrpavanja. Da bi se to ublažilo, na višim delovima kalemovi se sade tako da budu 3-4 centimetara ispod, a na nižim 3-4 centimetara iznad površine zemlje. Dubina sadnje kalemova iznosi 35-40 centimetara.

OBLIK I DIMENZIJE JAMICA: Najjednostavniji način kopanja jamica za sadnju jeste ručno, pomoću ašova, i može imati trouglast ili pravougaoni oblik. Dubina jamica treba da bude 5-10 centimetara duža od dužine korenovog stabla sadnog materijala. Druga dimenzija jamica - širina, odnosno prečnik, treba da bude oko 40 centimentara.

TEHNIKA SADNJE LOZNIH KALEMOVA: Kopanje jamica treba izvoditi sa dinamikom sadnje kalemova, kako iskopani jamici ne bi stajali duže vremena otvoreni i bili izloženi isušivanju. Preporučljivo je da se kalemovi koji su duže čuvani drže potopljeni u vodi iznad spojnog mesta, do 24 časa pre sadnje. Osim toga, preporučljivo je da se pre sadnje žile umaču u rastvor bakarnog preparata radi dezinfekcije, a nakon toga u žitku smešu goveđe balege i ilovače. Pošto se kalemovi raznesu i postave u jamice, sadnja se obavlja po sledećem redosledu: kalem se privremeno izvadi iz jamica. Na dno jamica se najpre ubaci sloj od 5-6 centimetara trošne, plodne i umereno vlažne zemlje, od čega se napravi humka. Zatim se bazalni deo kalema stavlja na vrh humke, a žile rasporede rukama.

Spojno mesto treba da bude 2-3 centimetara iznad zemljine površine, naslonjeno na marker koji je postavljen za obeležavanje mesta za sadnju. Zemlja se u jamice vraća obrnutim redom. Posle postavljanja kalema, preko žila se nabaca sloj trošne, plodne i umereno vlažne zemlje, visine 15-20 centimetara, mešavina pregorelog stajskog đubriva, 4-5 kilograma, i sitne zemlje. Onda pristupamo blagom sabijanju zemlje i zalivanju sa 3-5 litre vode po jamici. Pre potpunog zatrpavanja jamica, dodaje se oko 150 grama kompleksnog mineralnog đubriva NPK 8:16:24. Obavezno je da se izvrši dezinfekcija zemljišta, protiv insekata, sa oko 10 grama preparata u kombinaciji sa preparatom na bazi bakra. Pošto se jamica popuni, pristupa se obrazovanju humke od zemlje, ali pre toga treba postaviti odgovarajuće kolje, kao naslon mladoj lozi. Visina humke na peskovitom i lako propusnom zemljištu treba da bude 10 do 12 centimetara, a na težim i vlažnim zemljištima 6 do 8 centimetara. Visina se računa od najvišeg okca na lastaru kalema.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP