Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

LJUBAV NE ISKLJUČUJE SUKOB

Dobra svađa zlata vredi!

Autor: Nataša Lazović | 19.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svađa je česta pojava i dobro je naučiti kako je treba voditi da bismo imali koristi i kako je uspešno završiti bez ponavljanja stare, nezavršene prepirke. Najčešći scenario izgleda otprilike ovako: jedan partner okrivi drugog ili zahteva promenu ponašanja, a druga strana pokušava da izbegne razgovor o problemu ili se samo povuče iz razgovora.

Primedbe stavljajte na  ponašanje, a ne  na ličnost, kažite  kako se osećate i predložite  rešenje

Primedbe stavljajte na ponašanje, a ne na ličnost, kažite kako se osećate i predložite rešenje | Foto: Shutterstock

- Razlog zbog kojeg možemo da izbegavamo ulaženje u konflikt je to što nesvesno zamišljamo da će se desiti neka katastrofa ako pokušamo da uđemo u sukob. Uglavnom je to neka konkretna katastrofa koju zamišljamo - fizičko nasilje, odbacivanje, emocionalno povređivanje druge osobe, osuda sredine - kaže za „Alo!” klinički psiholog Danijela Stojanović.


- Izbegavanje konflikata zbog katastrofičnih očekivanja dovodi i do stvaranja unutrašnjih konflikata - kaže psihoterapeut. Postoje dobri načini za izražavanje ovih osećanja, koji nisu destruktivni.

- Važno je da najpre odredimo šta je to što nam smeta. Onda to i kažemo, vodeći računa da se primedba odnosi na ponašanje, a ne na ličnost. Vređanje ne doprinosi konstruktivnom prevazilaženju konflikta. Dobro je i da kažemo kako se osećamo i predložimo neko drugo ponašanje, koje nam više odgovara - objašnjava Danijela. Naravno, druga strana može da se ne složi s tim.
Može da prihvati naš predlog ili ne. Ukoliko ne želi da ga prihvati, imamo slobodu izbora - možemo da nađemo neka druga rešenja ili da prekinemo kontakt.

- Ukoliko nam je stalo do nekog odnosa, obično možemo zajedno da rešimo problem. U konfliktima neretko problem predstavlja to što postoji samo privid dijaloga, svako priča svoju priču, ne slušajući drugog - kaže naša sagovornica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP