Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA ŠKOLA MASAŽE

Dodir pun ljubavi

Autor: Nataša Lazović | 16.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Masaža može da bude sastavni deo vašeg života. Masažom možete pomoći bližnjima da se opuste i odagnaju stres, smire misli, lepše spavaju, budu opušteniji i lepši.

Učitelj masaže Peđa Filipović u svom salonu

Učitelj masaže Peđa Filipović u svom salonu | Foto: Miloš Perić

Tako ćete pospešiti i komunikaciju jer je ljudski dodir pun ljubavi. U nekoliko nastavaka, svakog utorka, kroz školu masaže Peđe Filipovića, učitelja masaže i tvorca novog velnes koncepta, predstavićemo vam smernice koje će vam pomoći da uživate u drevnoj umetnosti dodira.


Napravite atmosferu
- Antistres masažu najbolje je raditi nakon napornog dana, pred spavanje. Tuširanje toplom vodom ili boravak u kadi napunjenoj toplom vodom sa dodatkom morske soli i nekoliko kapi aromatičnih ulja biće odličan saveznik u potpunom opuštanju. Prostorija u kojoj primenjujete masažu treba da bude topla, bar 25 spepeni, jer ukoliko je hladna, tretman neće imati pun efekat – savetuje Filipović.

Muzika koja opušta i prija i vama i dragoj osobi takođe će biti od pomoći, kao i diskretno svetlo, kako bi se i očni mišići opustili. Napravite atmosferu u kojoj ćete uživati.

Za masažu koristite ulja ili kreme, ukoliko možete da nabavite preparate na prirodnoj osnovi sa što manje hemijskih dodataka, telo će biti zahvalnije a koža lepše disati. Indusi smatraju da je svetlo, blago zagrejano susamovo ulje najbolje za kožu i najprirodnije, a blagotvorno za elastin i kolagen u koži.

Smer kretanja
- Sve pokrete u masaži primenjujte obavezno od periferije ka srcu, znači, masirajte od stopala do kukova, od šaka do potpazušnih žlezda, nikako obrnuto. Pravac je važan jer prirodno pratite krvotok u venskom sistemu i pomažete njegov protok. Masažu stomaka isključivo radite pokrećući ruke u smeru kretanja kazaljke kako biste pomogli peristaltiku creva, a leđa masirajte od kukova prema vratu - savetuje Peđa.

Vodite računa da ne pritiskate i ne masirate preko kostiju, nikako ne masirajte mekane delove vrata sa prednje strane, na unutrašnje strane nogu i ruku primenjujte slabiji pritisak, ne lupkajte i ne pritiskajte u regionu preko bubrega i ne gnječite preponske, podpazušne, zatkolene žlezde, kao ni grudi.

- Pokrete u masaži radite tako što prvo zagrejte deo koji želite da izmasirate blagim pokretima, pa potom primenjujete dublje hvatove. Kremu ili ulje rastrljate na svoje dlanove kako bi se zagrejali, pa tek onda krenite u čarobno putovanje kroz masažu, nikako nemojte da zalivate po telu, pa tek onda razmazujete – kaže naš sagovornik.

SLEDEĆEG UTORKA: KAKO MASIRATI GLAVU I VRAT

Kada ne masirati


Ukoliko osoba koju masirate ima proširene vene ili postoje problemi sa kožom (ekcem, rane), ne radite masažu. Ukoliko ima bilo kakav zdravstveni problem, treba da se konsultuje sa svojim lekarom da li sme da bude masirana. Ako je srčani bolesnik ili pati od visokog krvnog pritiska, prepustite vašeg klijenta rukama stručnog terapeuta. Ukoliko postoji bilo kakvo krvarenje, uključujući i menstruaciju, masažu ne radite jer ubrazava protok krvi i moguće je da dođe do pojačanog krvarenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP