Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DA LI STE ZNALI?

Dok vi spavate, u vašem telu se događaju bizarne stvari!

Autor: Net.hr | 13.09.2013 - 16:22:00h | Komentara: 0

Dok spavate vaše telo ne miruje – u njemu se odvijaju mnoge aktivnosti, a zbog nekih od njih biste u budnom stanju propali u zemlju od sramote.

spava

San je izuzetno važan za zdravlje, a tokom sna redovno dolazi do smanjenja pritiska i temperature (najniža je oko 2:30 ujutro) te manjeg broja srčanih otkucaja. Znojenjem i disanjem gubi se i voda, pa ćete ujutru biti nešto lakši. Međutim, pogledajte šta se još sve odvija dok vi mirno spavate.

1. Mišići su vam privremeno paralizovani

'Zvuči zastrašujuće, ali ova paraliza je dobra jer onemogućuje da se krećete dok sanjate', kaže Lisa Šivs, stručnjak za san iz američkog udruženja SleepBetter.org.

2. Trzanje očiju

Tokom REM faze sna, oči se iznenada pokreću od jedne do druge strane oka, a naučnici još uvek ne znaju tačno zašto. Ipak, znaju da ćete se osećati najodmornije ako se probudite nakon što prođe REM faza. Iako to zavisi od osobe do osobe, jedan ciklus spavanja (uključujući sve faze) obično traje 90 minuta. A bićete najodmorniji ako se probudite nakon 7,5 sati sna (pet ciklusa) nego nakon 8 sati (5⅓ ciklusa).

4. Mogli biste imati grč po celom telu

I kao što muškarci imaju erekciju tijekom REM faze sna, i žene tad mogu biti seksualno uzbuđene. Razlog je u većoj aktivnosti mozga tokom REM faze, što zahteva više kiseonika, a to daje rezultat bolje cirkulacije po celom telu.
'Dolazi do prirodnog povećanja klitorisa jer se krv sliva u ove delove i uzrokuje oticanje', rekla je doktorka Šivs.

4. Mogli biste imati grčeve po celom telu

Mnogi su osetili da tokom noći imaju grč i to je sasvim normalno. Neki stručnjaci misle da ti grčevi mogu imati veze nepravilnim rasporedom spavanja, dok drugi misle da su oni neizbežni.

5. Povećava se proizvodnja kolagena

Kolagen je protein koji jača krvne žile i daje elastičnost koži. Dok spavate oslobađa se hormon rasta koji potiče i rast kolagena.
  1. 6. Rastete

Diskovi u kičmi, koji deluju kao jastuci između kostiju, noću se rehidriraju i postaju veći, jer ih težina tela ne pritiska kao kad stojite. Ako imate tvrd dušek, spavajte na boku u položaju fetusa jer ćete tako smanjiti opterećenje leđa.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP