Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Doručak za školarce

Autor: | 14.09.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Iako je bilo kakav doručak bolji od nikakvog, podstaknite dete da jede zdravije - pripremite mu omiljena jela ili napravite maštovite sendviče…

Doručak

Doručak | Foto: Profimedia

Zdrav doručak može se pripremiti ujutru, na brzinu, ili veče ranije, u rerni. Dobar izbor je mleko, a još bolji fermentirani mlečni proizvodi poput jogurta ili kiselog mleka. Jaja su dobar izvor cinka, koji povećava intelektualnu sposobnost. Sadrži i vitamine grupe B, koji su bitni za dobro pamćenje.


Šunka i sir takođe su bogati belančevinama, a najbolje ih je poslužiti uz integralni hleb ili pecivo i sveže povrće poput paradajza ili salate. Uz masnije sendviče, najbolje je poslužiti sok od pomorandže, koji je bogat vitaminom C, a uz maštovite aranžmane, uživaće i u mrskom povrću.


Za ekspresna jutra, idealne su pahuljice. Doručak čiju osnovu predstavljaju žitarice, recimo musli, smanjuje osećaj stresa i podiže raspoloženje. Još je bolje ako se dopuni semenkama koje sadrže dobre masnoće - lanene, suncokretove, bundevine ili susamove. Dodajte i malo svežeg ili sušenog voća. Evo nekoliko recepata…


Domaći keks
Naseckane bademe pržite nekoliko minuta. Dodajte žitarice i brusnice. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac, kukuruzni sirup i smeđi šećer. Mešajte dok ne provri. Dodajte ekstrakt vanile, pa prelijte smesu. Dobro izmešajte, pa rukama oblikujte keks.


Borovnice i banane
Pripremite napitak od 170 g borovnica, banana, 240 ml mleka, 360 ml jogurta s malo masnoće (može i voćni), 3 kašike meda i 3 kašike ražanih mekinja. Umutite borovnice i bananu s malo mleka dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ostale sastojke i mutite dok smesa ne postane tečna i kremasta.


Veseli sendviči
Integralni hleb namažite puterom, po njemu složite kriške krastavca, pa stavite listić šunke i listić sira. Prema želji, od luka, sira, rotkvica, kuvanih jaja i ostalih namirnica i začina koji vam se nađu pri ruci oblikujte vesela lica, a od vlašca ili mladog luka kosu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP