Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DILEME SAVREMENIH RODITELJA

Dozvolite im da greše

Autor: Nataša Lazović | 21.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Savremeni način vaspitanja odlikuje popuštanje i prezaštićenost dece. Deca „vladaju“ i postavljaju pravila u porodici, a rezultat su erupcija nasilja, kriminala, uzimanje psihoaktivnih supstanci i različiti oblici delinkventnog ponašanja, upozoravaju stručnjaci. Kako tome stati na put?

Umesto prezaštićenosti, detetu treba pružiti priliku da uči iz svojih postupaka

Umesto prezaštićenosti, detetu treba pružiti priliku da uči iz svojih postupaka | Foto: Shutterstock

Pohvali, kazni, ignoriši
- Neophodno je da roditelji pomognu deci da usvoje pravila ponašanja i sistem vrednosti. Važno je da znaju kako i kada da pohvale dete ili da ga kazne i koja ponašanja da ignorišu. Umesto prezaštićenosti, detetu treba pružiti priliku da uči iz svojih grešaka i dozvoliti mu da radi ono što je u skladu sa uzrastom - savetuje Vesna Mladenović, porodični edukator Savetovališta za roditelje.


Sve u svoje vreme
Svaki roditelj bi morao da zna karakteristike razvojnih faza deteta kako bi razumeo njegove potrebe, njegovo razmišljanje bilo da je pozitivno ili negativno. Poznajući karakteristike razvojnih faza, roditelju je daleko lakše da prati razvojni put svoga deteta, ne lutajući previše i ne osećajući se bespomoćno u pojedinim situacijama. Roditeljstvo je vrlo složen proces koji zahteva edukovanost, strpljenje, pozitivne motive i istrajnost, kao i najbitnije - doslednost.

Internet dadilja
Jedan od najvećih problema sa kojim se susreću roditelji danas je zavisnost od interneta kod dece, sa nemogućnošću ograničavanja vremena provedenog za računarom. Zašto je to opasno?

- Previše vremena koje deca provode za računarom dovodi do usvajanja agresivnih obrazaca ponašanja. To se manifestuje nemogućnošću samokontrole besa koja dalje vodi u hiperaktivnost, agresiju i nasilje - kaže Nataša Milojević, porodični edukator.

Porodični edukatori savetuju roditeljima da pronađu i ponude deci drugačije aktivnosti, sa više provedenog zajedničkog vremena i pažnje. Deci je neophodna posvećenost i ljubav. Umesto pola sata za računarom, roditelj može da odvede dete u šetnju, park ili da igra društvenu igru ako su mlađa deca, a što se starije dece tiče, poželjne su sportske aktivnosti, poseta pozorištu, koncertu, zajednički rad majke i ćerke ili oca i sina u smislu nekog kreativnog rada. To je uvek bolje rešenje nego višesatno vreme provedeno za računarom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP