KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Đumbir - lek i afrodizijak
Đumbir (Zingiber officinale) poznat je više od 3.000 godina kao začin, ali i kao lek. Odličan je antioksidans, preporučuje se trudnicama, ali i zaljubljenim parovima.
U sadejstvu sa drugim biljkama i lekovima pojačava njihovo dejstvo | Foto: Shutterstock
Korisni sastojci
Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a da ih najviše ima u korenu: belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljni hormoni, gingerol, zingeron, enzimi i eterična ulja. Interesantno je da đumbir u sadejstvu sa drugim lekovitim biljkama i lekovima značajno pojačava njihovo lekovito dejstvo.
Koren đumbira se koristi kao dodatak jelima, kolačima, čaju, pivu ili likerima. Kao začin, đumbir se naročito koristi u indijskoj kuhinji za spravljanje soseva, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica. U Engleskoj je na ceni hleb sa ukusom đumbira (dodaje se u testo).
Jelu se dodaje prah ili komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren.
Lekovitost
Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, belim lukom i drugim biljkama.
Piletina sa đumbirom
Sastojci: 1 pile, 4 čena belog luka, 300 g crnog luka, 1 dl pirea od paradajza, kašičica rendanog đumbira, kašičica crvenog bibera, 2 kašičice korijandera, 2 kašike senfa, kašika kima, 3 kašike maslinovog ulja, morska so.
Priprema: Pile oprati, odvojiti od kostiju i iseći na parčad. Zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati senf i biber. Dodati iseckani crni i beli luk i đumbir. Kad luk požuti, dodati meso. Posoliti, dodati korijander, a kad meso omekša, sipati pire od paradajza.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs